OZNSighișoara OZN K001

În vol. I din ”România Enigmatică şi insolită” (Ed. Triumf, 2014) am rezumat datele şi investigaţia decrise în episodul anterior:

Sighișoara (O, jud. MS) – Regretatul Peter Leb afirma că la Biserica Evanghelică Luterană (lângă Turnul cu ceas) din Sighișoara «se află o reprezentare pictată pe lemn: deasupra unei biserici planează un obiect discoideal, artizanal, amintind de clasicele farfurii zburatoare». Placa pictată de lemn se află imediat în dreapta anvonului, privind spre altar. Este vorba de o interpretare flagrant greșită a unei imagologii religioase clasice: «Brațul lui Dumnezeu» care ține un scut, extremitatea superioară a brațului pierzându-se în zona ilustrată cu nori, este în deplină concordanță cu «legenda» imaginii – text Fraktur extras din Psalmi: «Domnul Dumnezeu este un soare şi un scut»”.

Credeam că ”misterul” este lămurit.

De câteva zile însă, printr-o strategie extrem de abilă şi cu o viteză de diseminare uimitoare, s-a propagat, probabil din România, via Israel, via EU, retur România direct în sumarele mijloacelor de informare în masă o teză Sighişoara UFO reloaded (ca în Matrix). Ştirea a fost – ca bonus probabil – condimentată şi cu ceva sânge de vampir (Sighişoara, oraşul unde s-a născut Ţepeş – Dracula) că de, unora le place picant.

 

 

Sursa de bază pare a fi o anume Catalina Borta (nediactiticată), care pare a fi o femeie româncă. Aceasta a transmis cel puţin o fotografie către EURA – Israeli Extraterrestrials and UFO’s Research Organization. Gilli Schechter şi Hannan Sabat au ”studiat” (cum, din Israel?) cazul, au compus un material pe baza unor similititudini cu alte ”artefacte” şi s-au pus pe ”zvonăreală”. Atât de eficient, că studiul lor a fost preluat de o grămadă de lume.

Pasionaţii de gen şi nu numai ar trebui să ia aminte la conţinutul ştirii; dar mai ales la fenomenul propagării accelerate, fără nicio verificare (nici măcar sumară) a veridicităţii surselor şi realităţii informaţiei. În acest caz, subiectul este benign, însă mâine s-ar putea să nu mai fie: acelaşi gen de reţele bielă-manivelă, deja rodate, vor funcţiona din plin.

Catalina Borta pare a indica Biserica Mănăstirii (Dominicane) ca locaţie a fotografiei. În limbaj comun, aceeaşi cu Biserica Evanghelică Luterană pomenită de noi (trecem peste fineţuri istorice, care nu-şi au locul aici şi acum).

Este posibil ca nouă se ne fi scăpat această pictură atunci când am vizitat Biserica. În acest caz însă, ar fi vorba de două OZN-uri (?!?) redate în aceeaşi locaţie, nu de unul singur. Vom investiga în curând şi această nouă pistă, şi Doamne fereşte!, s-ar putea să aflăm că sub biserică este şi o intrare în Shamballa.

Între timp, oferim fotografia Catalinei Borta, şi două fotografii ale contextului în care a fost făcută (pe care C.B. nu le prezintă, dar am reuşit să le identificăm pe Internet postate de un gigant turistic din… Australia!). Rămâne de stabilit locaţia exactă; apoi mai discutăm.

 

 

 • ”OZN”-ul de la Sighișoara (I)
  by
  Cu mult timp în urmă, Editura Grai din Târgu-Mureș a lansat un set de hărți...
 • Sighișoara OZN K001
  ”OZN”-ul de la Sighișoara (II)
  by
  În vol. I din ”România Enigmatică şi insolită” (Ed. Triumf, 2014) am rezumat datele şi...

Un comentariu

Comments are closed.