Paranormal

Scriitorul Cristian Negureanu, cunoscut în mediile ezoterice, decripta în 1994...” (aici).

Noi ne-am ocupat în varii ocazii de domnul ascesta, Cristian Negureanu. A-l numi esoterist, e o glumă. A-l indica ”cunoscut în mediile esoterice” necesită o precizare; cunoscut cum? Și-n ”mediile ezoterice” se râde, așa da, suntem de acord că Negureanu (ce nume predestinat!) este subiect de interminabile râsuri și hazuri. Doar că direcția articolului din ZiuaNews îl prezintă ca o referință, ceea ce, Doamne-ajută, nu este și nici n-a fost vreodată.

ActiveNews (aici) au descoperit discursul ”ezoterist” al Dianei Iovanovici Șoșoacă și al lui Dorel Vișan.

În primul nu este o știre, nefiind nimic nou. Discursul celor doi a fost constant în timp. Ce-i drept, mai bine să observi mai târziu decât niciodată, dar de ce tocmai acum este o întrebare legitimă.

În al doilea rând, a-i numi pe ei ezoteriști și discursul lor ezoteric e jignitor. Desigur, sunt etichete zornăitoare de presă, cu lipici la public, dar corect ar fi să rămână la sincretismul NewAge, că despre asta este vorba.

În al treilea rând, ținuta preapocaliptică pompată de o anumită parte a mass-mediilor ”creștine” este direct derivată din construcția neoprotestantă. Nici Șoșoacă și nici Vișan nu sunt parte a unei acțiuni malefice de demolare a Bisericii, ci personalități rătăcite în mediul religios permisiv al anilor ʼ90 (aici). Ei nu recită ceva, ci cred sincer prostiile pe care le debitează. Cu atât mai grav!

Scenaritele astea proaste nu fac decât să mascheze problema reală:

Un părinte de la Schitul de lângă Peștera Ialomiței a declarat unui reporter AM Press: «Toți acești paranormali sunt mari naivi. Anul trecut, așa-zisul comandor a venit la Schit pentru a ne cere ajutorul, deoarece o femeie din grupul său o luase razna. Au ajuns să ”măsoare” și energia pozitivă existentă în icoanele din Schit. Dacă am putea, l-am da afară și din biserică și din Peștera Ialomiței»” (”Cotidianul”, nr. 179/02.08.1994, pg. 5).

În intervenția din 1994, părintele nu explica și de ce n-ar putea, de ce nu poate. Există pe undeva vreo regulă canonică sau internă a BOR care să permită batjocorirea sfintelor icoane?

Același articol ActiveNews îl prezintă pe Vișan în compania a numeroși monahi, monahii și preoți de parohie, ba chiar în emisiuni la postul TV al Patriarhiei. Semn că nebuneala din anii ʼ90 se menține, coafura rezistă.

Bonus: Mediile de influență arondate Occidentului colectiv răspândesc ideea că organizațiile și personalitățile pseudonaționaliste și pseudoortodoxe apărute în ultimul timp ca ciupercile după ploaie, ar fi sponsorizate de Putin și ai lui. Este o poziționare politică, dar în același timp și o mascare deliberată a provenienței reale a banilor. Fermentul CpF a fost sponsorizat de neoprotestanții din America (nu de BOR!), la fel cum neoprotestantă este și ideologia care-i animă (”Left Behind: Rise of the Antichrist” (2023), vizionare plăcută!). Maculatura lui Cristian Negureanu își are izvorul în aceleași surse (Profeția lui Daniel despre UE, fiara cu zece coarne şi şapte capete egal UE și tot așa).