Dacia preistorică și istorică

Simbolul Reginei Maria. Descrierea clasică a coroanei Reginei Maria păstrează, după cum era de așteptat, terminologia din heralidică. Astfel, simbolul adus în discuție este numit – greșit credem noi –  cruce gamată (de la litera grecească gama,  Γ):

În punctul în care se unesc se află un glob suprapus de o cruce gamată” și

La capetele lanţurilor se află câte o cruce gamată, din aur, înscrisă într-un cerc” (aici).

Se cunoaște că realizarea a fost încredințată Casei fraților Falize din Paris și că designul a fost realizat de Costin Petrescu, urmând preferințele și chiar sugestiile punctuale ale Reginei.

Există mențiunea potrivit căreia ar fi un ”simbol personal al Reginei Maria” (aici), fără alte detalieri. Găsim modelul (complet sau doar pe jumătate), în efectele personale ale Reginei (aici):

 

Cert este că el poate fi regăsit întocmai în medaliile Ordinului ”Crucea Regina Maria”, creat în 1917 pentru ”recompensarea serviciilor aduse țării în timp de răsboi sau în caz de epidemii în timp de pace persoanelor care se vor fi distins în chesitunile sanitare”.

Ordinul avea forma cruci bizantine cu brațele egale, având următoarele dimensiuni: lățimea de 8 mm, grosimea de 2.5 mm și lungimea de 48 mm pentru clasa I și 40 mm pentru celelalte clase.

Fiecare braț al crucii avea două laturi: una în lungime de 20 m și cealaltă de 10 mm. La capete brațele se termină prin câte o a treia latură de 18 mm lungime, formând cu lungimile de 20 mm unghiuri de 350 iar cu cele de 10 mm unindu-se, nu direct, ci pe o altă latură de 6 mm perpendicular pe cele de 10 mm” (aici):

 

Dacă forma adoptată prezintă o simetrie de gruce grecească (cu brațele egale), există exemplare mai vechi în care forma de bază este extrasă din crucea latină. De exemplu (aici):

 

Sau, cu o autenticitate incertă (aici):

 

Aceeași formă de bază are și una dintre bijuteriile reginei, tranxacționate la  licitațiile ”România la 10 Mai. Ziua Regelui” organizate de Casa Historic (aici).

Și în tablouri pictate de Regina Maria (aici):

 

(Aici cu o formă elongată, excentrică):

 

 

Sumar de etapă: A existat o preferință personală, o atracție constantă și consolidată în timp a Regina Maria față de acest simbol și de variațiile sale.

 

 

  • Svastica și Crucea I
    by
    Aventura nazistă a fost una dintre cele mai mari drame ale secolului XX (mare, uriașă,...
  • Svastica și Crucea II
    by
    Simbolul Reginei Maria. Descrierea clasică a coroanei Reginei Maria păstrează, după cum era de așteptat,...
  • Svastica și Crucea III
    by
    Crucea reginei și a lupilor. Înainte de orice altceva, semnalăm prezența unor svastici nedisimulate în...