Dacia preistorică și istorică

Aventura nazistă a fost una dintre cele mai mari drame ale secolului XX (mare, uriașă, dar nu singura). Riscul aprofundării unor aspecte nebuloase, venit la pachet cu posibilitatea de a fi taxat de simpatizant, dacă nu chiar aderent, a făcut istoricii să păstreze o anumită rezervă. Elementele disparate există, însă ele n-au fost prinse într-un tot coerent. Asta a lăsat loc de manevră unora care s-au propus rescrierea trecutului într-o cheie (presupus) favorabilă lor. Dar pentru început, originea interesului pentru raporturile dintre svastică și cruce pe teritoriul țării noastre.

 

Istorici cu juma’ de normă. Controversa ”Arcul de Triumf – Budapesta”  a apărut la sesizarea polițistului doctor în istorie Florin Șinca (aici). Șinca este un cercetător serios și tocmai de aceea miră tonul insinuant – infamant (și eronat faptic!) al mesajului său. Dilemele sale pot fi legitime, forma în care le introduce public, nu. Îl oprea cineva să cerceteze problema? (Pe atunci nu ieșiseră la suprafață afilierile sale politico-ideologice, de altfel incompatibile cu postul în care era încadrat. Basorelieful Budapesta a fost acoperit în primii ani postbelici și la data sesizării lui Șinca restaurarea lui era prinsă în proiectul de realibitare – semnat, ștampilat și aprobat – al edificiului.  Printr-o stranie coincidență – sau nu! – deturnarea și ”recuperarea” de către ”naționaliști” s-a petrecut prin mijlocirea unui salariat dintr-o instituție de forță a statului român.)

Ul alt exemplu din categoria ”Dilemele îmi strică somul” este ”Svastica de pe coroana Reginei Maria a României” (aici). Autor: George Damian:

O chestie puţin remarcată la coroana purtată de Regina Maria a României la Alba Iulia: lănţişoarele de la urechi se încheie cu discuri în care sunt încastrate svastici”.

Puțin remarcată” de către cine? (Specialișii sigur remarcaseră, iar Ordinul ”Crucea Regina Maria”, cu trei clase cu mulți recipienți, deci și publicul).

După ce am remarcat (și aplaudat) agerimea dlui. Damian, ne întrebăm cum se face că np-a observat același simbol care înmănunchiază arcele coroanei?

 

 

Și aia e chiar svastică sau altceva? Din nou, l-a oprit cineva să cerceteze problema?

Pe noi nu ne-a oprit nimeni. Și așa am ajuns la pudoarea istoricilor, adevărați de această dată, de care vorbeam la începutul acestor rânduri.

 

 

  • Svastica și Crucea I
    by
    Aventura nazistă a fost una dintre cele mai mari drame ale secolului XX (mare, uriașă,...
  • Svastica și Crucea II
    by
    Simbolul Reginei Maria. Descrierea clasică a coroanei Reginei Maria păstrează, după cum era de așteptat,...
  • Svastica și Crucea III
    by
    Crucea reginei și a lupilor. Înainte de orice altceva, semnalăm prezența unor svastici nedisimulate în...