OZN

În lipsa unui progres concret, cuantificabil atât cantitativ cât și valoric, misteriologia românească avansează pe tărâm semantic, introducând sensuri noi unor cuvinte cărora dicționarele le dau un cu totul alt înțeles.

Așa de pildă, Emil Străinu a introdus cu ocazia lansării cărții postume a regretatului Alecu Marciuc categoria ”aveniților”, definiți în stil veterotestamentar prin opusul lor, ”neaveniții”. Moise.

Cine sunt ”neaveniții”? Aparent tineri care scormonesc prin biblioteci, arhive, iau terenul la pas și vorbesc cu martorii direcți; cei care se bazează (grav!) pe surse la prima mână. Și nu sunt prea mulți

În opinia ofițerului în retragere, ”aveniți” par a fi doar acei pensionari extrovertiți care prestează o combinație atent dozată de notorietate, autoritate construită, anecdotică sărită de pe fix și savantlâc la nivel de titluri, grade și glosar. Și care fac cercetare ”la o bere, ca băieții” (cuvintele vorbitorului). Sau la ”o masă, ca petroliștii”, cum ar zice Adrian Urzică, zis jereu, directorul executiv ASFAN-R, prezent și el în sală.

***

Furniturile de tipul ”demonstrator” au fost împământenite de ing. Cristiana Georgeta Pănculescu, prima în clasa pe care singură a inventat-o. Pentru cine nu știe (și aici intră 95+% dintre români și 99,999999 din populația globală) ea a ”demonstrat”, în premieră și fără greș, că Kogaiononul e în Bucegi. Și altele.

Caracteristicile principale ale clasei – profeți care participă la fenomen crezându-se oameni de știință – au fost admirabil surprinse de H.H. Stahl. Metodele favorite includ, neexclusiv, cherry picking, Texas sharpshooter și bias la sacoșă (marca Sport Billy, personaj de desene animate înzestrat cu o geantă sport din care scotea absolut orice, de ziceai că-i gaură neagră, nu alta). Descoperiri istorice: cvadratura cercului. Curente culturale: lâsenkismul.

Demonstratorii” sunt doar o extensie semantică a unei categorii aparte de români: strungarii cu Nobelul în buzunar, ignoranți fanteziști sau simpli debilitați care descoperă chestii. Care chestii ”rescriu”. Rescriu fizica (Einstein e ținta predilectă!), istoria, geologia, lingvistica și în general orice sună suficient de bine încât să le atragă atenția.

***

În ceea ce ne privește, am promovat insistent cuvântul ”închipuiți”. De ce să inventezi cuvinte noi când tot ce trebuie este la îndemână? Cu drag, să fie primit.