OZNPaul-Victor Dorneanu

Reporterul EvZ a realizat cu Paul-Viorel Dorneanu un interviu care se voia fresh, ”tineresc” și plin de haz. Din păcate, prin idei și mai ales prin vocabular, pare mai degrabă o scenetă prost jucată în care organul legii face o sesiune de Q&A cu golanul care-și savurează pet-ul de bere și cornetul de semințe la colțul blocului.

Din subtext răzbate la fiecare pas complexul lipsei de respect care-i macină sufletul lui Dorneanu. Această lipsă de respect el o pune pe seama preocupările sale, ufologice. Adevărul este că persoana sa este o motivație mai probabilă decât preocupările, de vreme ce în România există ufologi veritabili care nu fac obiectul glumelor nimănui. Cel mult sunt ținta invidiilor neputincioase…

De altfel, expert în ceva devii după o viață de om, nu la 30 de ani. Ce-i drept, fiecare e liber să se creadă ce poftește, atât timp cât își asumă și ridicolul implicit. Ceea ce Dorneanu nu pare dispus să accepte.

Tânărul Dorneanu are impresia că împreună cu gașca sa de pe Forumul RUFON ”dă peste cap ufologia românească”. O afirmă în clar în interviu. De dragul performanței, ne-ar bucura o astfel de perspectivă, însă raportările sale sunt mai degrabă elucubrațiile unui falit.

Ne oprim la afirmațiile”ufologului” și ”cercetătorului” Dorneanu vis-a-vis de cazul Barnea 1968, pe care-l cunoaștem corespunzător:

   • Un anume Emil Barnea, fost securist”. Calomnie ieftină și gratuitate pornită din interpretarea eronată a publicisticii lui Călin N. Turcu. În ultima parte a vieții, acesta și-a recunoscut greșeala și a căutat să o îndrepte. N-a mai apucat. În arhiva ASFAN există documente olografe relevante în acest sens, care vor fi publicate când și unde vor hotărî cei din Asociația pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate;
   • a fost singurul astfel de fenomen, de la noi, promovat internaţional”. Complet eronat. Au fost multe altele, publicate în reviste de profil, în cărți sau pur și simplu prezentate la congrese internaționale. Indicăm doar Ion Hobana, Julien Weverbergh – ”UFO’s from behind the Iron Curtain”, editată consecutiv în mai multe limbi de circulație internațională. Cartea, din păcate netradusă în română, prezintă o bogată cazuistică din țara noastră;

 

Ion Hobana

 

   • Am demonstrat că-s falsuri grosolane. […] Erau fabricate în laborator”. ”Tentativa” de analiză nu-i aparține lui Paul Dorneanu, ci a fost un efort conjugat al forumiștilor RUFON-iști. Problema este că materia primă a constituit-o un set de scanări de calitate inferioară, la a ”n”-a generație, preluate din materiale tipărite. În lipsa negativelor sau a unor fotografii scoase la prima mână după negative, rezultatul este viciat din start. Așa că ”demonstrațiile” sale sunt doar forme fără fond, vânare de vânt și deșert orgoliu.

Mai jos se poate compara cu ochiul liber diferența enormă dintre scanarea unei fotografii dintr-o carte (A) și scanul aceleiași fotografii, realizată după negativul original (B):

 

OZN Barnea (comparație calitativă între scanuri)

 

A. Scan după o fotografie extrasă din ”Fenomenele de la Pădurea Hoia-Baciu”

(coord. Adrian Pătruț), Ed. Divia, Cluj-Napoca, 1995

B. Scan după o fotografie realizată de ing. Florin Gheorghiță după negativul original.

 

***

În ultima perioadă, Paul-Viorel Dorneanu, ”ozenist de mic copil” a rărit-o și cu ufologia, și cu Bilderberg-ii, și cu ”energia liberă”, și cu… Urmând tradiția seculară a lipsei de competență care se refugiază în politică, Paul Dorneanu a încercat marea cu degetul, fiind propus din partea PNL în lista pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti (poziția 30/2016). Deloc întâmplător și absolut previzibil, eșecul a fost inevitabil.

 

 

 • Paul Dorneanu
  Un interviu cu ”ufologul” Paul Dorneanu (I)
  by
  În Episodul I redăm în facsimil și transcriere un interesant interviu realizat de Mihnea-Petru Pârvu...
 • Paul-Victor Dorneanu
  Un interviu cu ”ufologul” Paul Dorneanu (II)
  by
  Reporterul EvZ a realizat cu Paul-Viorel Dorneanu un interviu care se voia fresh, ”tineresc” și...