OZN

Acum câteva decenii, răposatul Ion Hobana (1931-2011) a publicat o investigație proprie despre incidentele aeriene petrecute în primele luni ale anului 1913. Este vorba despre semnalări de grup a unor ”aeroplane cu reflector” rusești sau austriece, ”făcând spionaj” deasupra a numeroase localități din România.

Ar fi multe de spus despre modul în care Hobana și-a făcut temele. Noi nu l-am cunoscut direct pe marele om, dar îl știm bine pe discipolul lui Dan D. Farcaș, așadar ne este ușor să înțelegem metodele maestrului prin practicile învățăcelului.

 

Debutul. Să începem cu superficialitatea – ”valul” n-a debutat, cum susținea sefistul, în ianuarie 1913, ci în decembrie 1912.

Ce zice Victor Anestin pe 2 ianuarie 1913:

Sunt din ce în ce mai multe persoane cari fără să studieze astronomia, vor să se familiarizeze cel puțin cu astrele principale, să cunoască mai toate astrele principale, să cunoască cel puțin planetele, să nu mai ia pe Venus, luceafărul de seară, drept un balon, sau un aeroplan, cum s’a întâmplat chiar zilele trecute, într’un orășel din Moldova (s.n.)”1.

Vremurile erau tulburi (Primul Răzoi Balcanic rula la cinematografele din Sud) și semnalările aeroplanelor tindeau să devină un fenomen de masă. Astfel se explică implicarea lui Anestin și după atâta vreme este greu de spus dacă a fost vorba doar de o inițiativă personală. Atenție la dată: 2 ianuarie. Serialul debutase, cum am spus, în decembrie:

 

Fălticeni, 3 Decembrie. – Astă seară, la orele 6 si jumătate s’a observat un aeroplan venind din direcţia Bucovina-Suceava. Aeroplanul care avea un reflector puternic, a mers pînă în dreptul cazărmilor, a făcut cîteva evoluțiuni şi apoi a dispărut spre mează-zi (sud – n.n.), făcând o curbă în direcția Cornu Luncei, pe unde probabil s’a înapoiat în Austria”. (sursa: Delașar – ”Un aeroplan austriac deasupra României”, în ”Adevărul”, nr. 8347/05.12.1912, pg. 2)

 

Din Fălticeni ni se comunică, că aseară la orele 6 jum., s’a observat un aeroplan austriac, venind din direcţia Bucovinei.

Aeroplanul care avea un reflector foarte puternic, a zburat pînă în dreptul căzarmei, unde a făcut cîte-va evoluţiuni. Apoi a dispărut spre miază-zi, făcînd o curbă în direcţia Coarnei Luncei, de unde probabil, s’a înapoiat în Austria”. (sursa: *** – ”Ultimele informații”, în ”Opinia”, nr. 1754/05.12.1912, pg. 3)

 

Fălticeni, 4. – Aseară la ora 6 un aeroplan a venit dinspre est deasupra orașului. După ce a făcut, câteva virajuri s’a urcat la o mare înălțime și apoi a plecat spre nord având două reflectoare.

Nu s’a putut afla cui aparține aeroplanul”. (sursa: *** – ”Știri din țară”, în ”Universul”, nr. 336/06.12.1912, pg. 5)

 

Dorohoi, 7 Decembrie

Aseară, la orele 6 și un sfert a fost zărit deasupra orașului nostru, în apropierea gărei, un aeroplan care, timp de câteva minute, a făcut virajuri deasupra clădirei stație locale.

Aeroplanul era înzestrat cu un puternic reflector.

La plecare, aeroplanul a luat direcțiunea spre Nord”. (sursa: Bruno – ”Un aeroplan d’asupra orașului Dorohoi”, în ”Universul”, nr. 339/09.12.1912, pg. 2)

 

Botoșani, 16 Decembre

Un aeroplan a evoluat aseară asupra orașului vreme îndelungată, fiind observat de populația orașului și privit încontinuu, între orele 6.45 și 7.30.

Acesta este al doilea aeroplan observat, evoluând, in timpul serei asupra orașului, în curs de o lună. Aparatul fiind înzestrat cu puternice reflectoare, ce au atras atenția, versiunile celei mai iritante circulă, asupra acestor spionări teritoriale, întru cât, de sigur și acest aeroplan nu putea fi românesc”. (sursa: *** – ”Un aeroplan strein d’asupra orașului Botoșani”, în ”Universul”, nr. 348/18.12.1912, pg. 4)

 

Dorohoi, 20 Decembrie

Eri seară, între orele 6 și 7, a fost văzut un nou aeroplan deasupra orașului nostru, în direcțiunea Nord-vest.

Aeroplanul, înzestrat cu puternice reflectoare, zbura la o înălțime considerabilă, fiind de câte-va ori acoperit de nouri.

În cercurile locale întâmplarea a produs senzație, stârnind comentarii de tot felul, întru cât acesta e al doilea aeroplan ce s’a văzut luna aceasta deasupra orașului nostru”. (sursa: *** -”Un nou aeroplan d’asupra orașului Dorohoi”,  în ”Universul”, nr. 352/ 22.12.1912, pg. 4)

 

Din Huszt se anunţă: În noaptea de Luni spre Marţi a fost observat un aeroplan, prevăzut cu un reflector, care după ce a înconjurat de mai multe oraşul, a luat direcţia spre Ökörmezö. De oarece autorităţile militare n’au cunoştinţă despre acest caz, se crede că are vorba de spionaj”. (sursa: *** – ”Știri mărunte”, în ”Gazeta Transilvaniei”, nr. 283/23.12.1912, pg. 3)

 

 

 

  • 1912-3. Venus șpionează România (I)
    by
    Acum câteva decenii, răposatul Ion Hobana (1931-2011) a publicat o investigație proprie despre incidentele aeriene...
  • 1912-3. Venus șpionează România (II)
    by
    1-15 ianuarie 1913. În continuare, enumerăm semnalările aeroplanului spion cu reflector din presa vremii, corespunzând...
  • 1912-3. Venus șpionează România (III)
    by
    16-31 ianuarie 1913. În continuare, enumerăm semnalările aeroplanului spion cu reflector din presa vremii, corespunzând...