Paranormal

Folosim acronimul A.I. ca formă prescurtată pentru sintagma ”Arheologia ideilor”, pe care o vom aplica în cazul particular al așa-zișilor ”curenți telurici”, menționați satiric de UmbertoEco în ”Pendulul lui Pendul Foucault” și luați grav în serios de o aprigă pensionară, Domnișoara Cristiana din Rahova. Prezentând istoria acestui concept, arătăm că nu avem de-a face cu un filon tradițional, transmis sau redescoperit mai mult sau mai puțin întâmplător, ci cu un construct intelectual multistratificat, artificial și foarte probabil eronat.

***

Walter Y.  Evans Wentz (1878-1965) a fost un antropolog de obediență teosofică, cunoscut de yogiștii dâmbovițeni pentru studiile sale tibetane. Printre altele, a studiat la Oxford mitologia celtică. Teza sa, ”The fairy-faith in celtic countries”, publicată în 1911, este un amestec bizar de etnografie, ocultism și paranormal.

Găsim în carte anumite pasaje de interes geomantic, aflate sub directa influență a lui  W. B. Yeats (membru de marcă al HOGD) și a unei clarvăzătoare (numită abscons  ”Mrs. X”):

⦁ ”se pare că există anumite locuri favorizate pe Pământ, unde forțele sale magnetice și chiar mai subtile sunt cele mai puternice și cel mai ușor de simțit de persoanele sensibile” (pg. 14);

⦁ ”și din acest motiv, (enunțat anterior, locul prezentat- n.n.), a fost probabil selectat de către vechii săi preoţi-constructori ca mare centru al practicile religioase, pentru celebrarea misterelor păgâne, pentru adunările tribale, pentru observații astronomice și, foarte probabil, pentru a stabili şcoli în care să se educe neofiţii pentru preoţie” (pg. 14);

⦁ Controlul unui astfel de centru psihic, însemna controlul psihic asupra  întregii regiuni (pg. 14);

⦁ ”Un mistic irlandez și un clarvăzător de mare putere, cu care m-am întâlnit și am discutat de multe ori detaliile credinței în Zâne, consideră «cărările» sau «trecătorile» zânelor adevărate artere magnetice, ca să spunem așa, prin care circulă magnetismul pământului” (pg. 33);

⦁ O clasificare ”psihică” (un fel de sinteză a informațiilor obținute prin clarvedere – n.n.) a ființelor spectrale în cinci categorii: (4) ”«Oamenii buni» sunt ființe înalte și frumoase, la fel de înalte ca noi înșine (…) Ei direcționează curenții magnetici ai pământului” (pg. 243).

Sintetizând: locuri antice de concentrare a energiilor telurice, care asigură controlul maselor umane și suprafețelor geografice prin medierea căilor de distribuție, amintindu-se vag și niște entități specializate. Anul 1911. Domnișoara Cristina Pănculescu (n. 1946) care afirmă că a ”descoperit” și mai ales ”demonstat” teze similare, nici nu se născuse. Ea ca ea, dar nici Victoria (n.1919), mama stimabilei, nu făcuse ochi pe lumea asta.

 

Cartea o puteți citi integral mai jos:

 

 

 

 

  • (A.I.) Curenții telurici – W.Y. Evans Wentz
    by
    Folosim acronimul A.I. ca formă prescurtată pentru sintagma ”Arheologia ideilor”, pe care o vom aplica...
  • (A.I.) Curenții telurici – William Stukeley
    by
    Folosim acronimul A.I. ca formă prescurtată pentru sintagma ”Arheologia ideilor”, pe care o vom aplica...