Tăblițele ”de la Sinaia”

Dacă celebritatea lui Vitalie Usturoi este învăluită în atmosferă de pericol și mister, prof. univ. dr. fizician Vergilius Petruș Copaci e popular prin ce scoate pe gură. Să prezentăm una oldie, povestea laserului care i-a oprit pe ruși pe Prut:

… în 1968, aveam, în armată, două lasere primitive, pe mașini Molotov. Trupele noastre au fost acolo la locul potrivit, chiar când rușii voiau să atace cu vreo 11 tancuri. Era noaptea, la ora 1,32. S-au folosit cele două lasere, iar turelele tancurilor au fost retezate, ceea ce i-a oprit pe ruși 1.

Și una ”științifică”:

… eu am lucrat peste 14 ani la reactorul nuclear de la Măgurele, unde primeam prin TV spre rezolvare cele mai grele experiențe. Acel reactor era unul de pe un submarin atomic din 1956. Noi l-am pus în funcțiune la Măgurele în 19572.

Nu știm de unde se trage dacismul lui Petruș Copaci. Poate că în calitate de ”luptător pentru victoria Revoluției” s-a împărtășit din pasiunea lui Dan Iosif Brățărarul. Iată ce spune, în redarea lui D. Manolache:

Potrivit teoriei sale, după războaiele dintre Decebal și Traian, cete răzlețe alcătuite din dacii neîmpăcați cu ideea pierderii bătăliilor cu romanii s-ar fi regrupat sub conducerea lui Mosk și ar fi pornit-o spre est, așezându-se în zona Arbatului, unde ar fi înființat un cnezat, care mai târziu s-a numit cnezatul Moskovo, apoi statul Moscova, devenit regiunea Moscova. Astăzi această regiune are un statut special, de independență, față de celelalte componente administrative ale Federației Ruse. Despre acest episod al istoriei Moscovei, autoritățile de la Kremlin ar interzice orice discuție. Așa s-ar explica prezența plăcilor de aur în Rusia. Ca și Ustroi, Vasile Copaci este convins că o parte din piesele de aur descoperite la Sinaia se află în tezaurul  nostru de la Moscova, iar o alta în Banca Națională a României3.

Și încă:

”… alfabetul carpatin [cel de pe tăblițe – n.n.], avea 144 de semne și se numea karunic. Astăzi, acest alfabet ar fi decriptat doar de slavoniști, deoarece slavona și-ar avea rădăcinile în limba care a creat acest alfabet. Vechimea lui ar fi de 6-7000 de ani, poate chiar mai mult4.

Spusele lemnoase nu diferă prea mult de afirmațiile lui Usturoi, e o variație a aceleiași teorii, cu același punct de inflexiune.

Să mai menționăm și o ”prăjeală” (oare a câta din ultimele paragrafe?):

Putin s-ar interesa de plăci deoarece ar avea o descendență românească. Biografii lui s-ar fi oprit la secolul al XVIII-lea, când o familie cu acest nume s-ar fi stabilit în Rusia. Dimitrie Cantemir ar fi avut în suita sa un personaj cu numele Putin pe care, atunci când s-a refugiat în Rusia, l-ar fi luat cu el5.

 

Note: 3,4,5Dumitru Manolache – ”Tezaurul Dacic de la Sinaia. Legendă sau adevăr ocultat?”, Ed. Dacica, București, 2006, pg. 130.