Conspirați(onism)Aforisme II

Când aud cuvântul cultură, îmi scot pistolul” a devenit, datorită propagandei aliate, o maximă celebră menită să contureze tuşele groase ale ”brutei naziste”.

A fost atribuită greşit lui Hermann Göring, ironic, probabil cel mai avid colecţionar de opere de artă dintre liderii celui de-al Treilea Reich. De altfel, la ordinul lui Göring, subordonaţii săi au scos la propriu pistolul şi chiar l-au folosit pentru a obţine valorile dorite de stăpânul lor. Şi aici e ghidușia: ceea ce aliaţii dădeau drept o figură de stil a unui primitiv (ce contradicţie în termeni!), era de fapt ilustrarea reală – şi nu metaforică – a unora din metodele uzitate pentru a obţine obiectele de preţ. Funestă întorsătură de situație!

 

Hermann Goering

Sintagma aparţine unui dramaturg german, Hanns Johst (1890-1978), fiind inserată într-una dintre piesele de teatru ale acestuia într-o formă modificată. ”Schlageter” a fost scrisă şi pusă în scenă cu ocazia venirii la putere a naziştilor şi a celei de-a 44-a aniversari a lui Adolf Hitler. Este o biografie eroică, puternic impregnată de ideologie nazistă, a martirului proto-nazist Albert Leo Schlageter.

Wenn ich Kultur höre … entsichere ich meinen Browning!” (”Când aud cuvântul cultură…, trag piedica de la Browning-ul meu”) apare în Actul I, scena I, într-o discuţie dintre Schlageter şi un camarad, Friedrich Thiemann. Thiemann se întreaba ce rost are să urmeze un colegiu, să înveţe pentru un examen, atât timp cât ţara sa nu este liberă, punctând că preferă să lupte decât să înveţe.

Nu doar formularea exactă diferă, dar și contextul în care apare este modificat grosolan. Este mai mult o declaraţie de principii aici, subordonată în context patriotismului, şi nu o ilustrare a aversității faţă de actul cultural, de orice formă de artă sau manifestare artistică, cum vrea propaganda să imagineze.

Este adevărat că Hanns Johst a semnat ”Gelobnis treuster Gefogschaft”, declaraţia de loialitate faţă de Hitler a scriitorilor pronazişti. Este adevărat că a fost preşedinte al ”Reichsschrifttumskammer” (Uniunea scriitorilor) şi al ”Deutsche Akademie für Dichtung” (Academia de poezie). Este adevărat că în lista ”Gottebergnadeten” este prezent ca unul dintre cei mai importanţi artişti nazişti, cum este la fel de adevărat că a fost un apropiat al ideologului nazist Alfred Rosenberg şi membru SS.

Dar este fals că manifesta aversitate pentru cultură în general, el însuşi fiind un reprezentant, chiar marcant, al acesteia. Deşi ”Când aud cuvântul cultură, îmi scot pistolul” va fi citată în continuare ca o dovadă a barbarismului german, ea este în fapt o frază dintr-o producţie literară, scoasă din context, modificată şi diseminată în scop propagandistic.

 

Ante-scriptum: În data de joi, 26 ianuarie 2012, în ”Cotidianul.ro”, Magdalena Popa Buluc semneaza articolul ”Când aud cuvântul cultură, pun mâna pe armă”. Citam: ”A rămas şi azi acea frază oribilă a lui Göring: «Când aud cuvântul cultură, pun mâna pe armă»”. După cum afirmam mai sus, propagată de persoane care nu au cinstea de a-şi verifica sursele,  sintagma are încă, viaţă lungă.

 

 

  • Aforisme
    Cavalcada Citatelor (I) – ”De-au cerut pământ și apă”
    by
    Nu este nimic nou în a încerca să-ți sprijini iluzia de cultură generală pe o...
  • Aforisme II
    Cavalcada Citatelor (II) – ”Când aud cuvântul cultură, …”
    by
    ”Când aud cuvântul cultură, îmi scot pistolul” a devenit, datorită propagandei aliate, o maximă celebră...
  • Cavalcada Citatelor (III) – ”Evenimentele ce vor să vină îşi proiectează umbra înainte”
    by
    Ideea de a alcătui colecţii de citate pentru a fi folosite ulterior, nu este nouă...