Tăblițele ”de la Sinaia”

Zilele trecute m-am nimerit cu fină-miu la Ikea, să servim (sic!) niște chifteluțe de-alea șmechere. Spre intrare, mare poster cu un preparat – merlan, prilej să aflu că-i nume de pește și să-mi amintesc de alt Merlan, Vicu, profesor, doctor, arheolog și vătaf la publicația ”Lohanul”.

Merlan ot ”Lohanul” are dubiosul merit de a fi publicat primul articol1 spiritist despre Tăblițe. Altfel nu se explică cum și de ce este semnat de o răposată – Maria Golescu – căruia peștălăul îi întinează memoria cu aberațiile sale.

Suprarealist, articolul debutează cu accente sinistre – ”Totul a început pe la sfârşitul anului 2003…”. Femeia fiind moartă din noiembrie 1987, deci făcând apel la un caz clar de bântuire.

Pe parcurs, atmosfera de film de groază se derulează in crescendo:

Sunt într-un ascensor, pe cât de vechi, pe atât de silenţios, luminat de un bec chior, undeva, în preajma parcului Cişmigiu. Îl caut pe Dan Romalo.

Nici Hitchcock nu s-ar fi gândit să plimbe fantoma între etaje cu liftul.

Sun la uşă. Mă primeşte un tip distins şi zâmbitor, iar apartamentul în care locuieşte emana cu adevărat ceva din atmosfera anilor buni, de dinainte de război, ca şi cum el ar fi rămas pentru totdeauna legat de timpul acela. Bem ceai parfumat, din ceşti de porţelan fin”.

Romance.

Gazda mea are pe genunchi un album vechi cu fotografii, începutul marii sale aventuri, nişte fotografii pe care le-a făcut cu foarte-foarte mult timp în urmă, la cererea unei prietene de familie. «Marioara Golescu – poate că numele ei nu vă este complet necunoscut…”.

-Golănaș mic, sunt Marioara, nu mă recunoaști?!

Lăsând gluma la o parte, avem de-a face cu un plagiat ordinar și de o  atribuire în fals. Că-i doctor Merlan, să fie sănătos, e plină România de impostori cu titluri academice zornăitoare. Partea cu profesoratul e în dicuție; când trimitem tinerii la școală știm pe mâna cui încap ei?

 

 

N.B. Pe Vicu Merlan îl găsim într-un concurs de ”percepții subtile”, Mahavira Ananda – Academia bărbaților superiori și înțelepți, în cadrul MISA (de, da, cea cu Guru-Guru Bivolaru). Așadar, când trimitem tinerii la școală știm pe mâna cui încap ei?

Notă: 1Marioara Golescu – ”Din tainele istoriei: misterul plăcuțelor de la Sinaia”, în ”Lohanul”, nr. 1(44)/martie 2018, pg. 24-5.