OZN

OZN 73-4: politici comune, poziții total diferite. Două articole despre farfuriile zburătoare apărute în anii ʼ70.

Primul1 este o preluare din ”NIN” și prezintă prin intermediul col. Stiepan Korda poziția oficială a autorităților politico-militare iugoslave asupra subiectului. După 1990 a fost menționat inițial de Emil Străinu, apoi și de ing. Gabriel Constantinescu. Ambii oferă sinteze; Străinu din memorie, Constantinescu citându-l pe Străinu. Susținători ai afirmațiilor dublate de documente, noi vă prezentăm facsimilul:

 

 

Al doilea reprezintă o revenire a noastră la interviul realizat de George David cu ufologul Florin Gheorghiță, inginer din Iași. Titlul redacției – ”15 ani consacrați fenomenelor spațiale” -, deși nu poate fi reținut în sarcina lui Gheorghiță, coboară nepermis debutul cercetărilor farfuriologiei în România, creându-i o falsă ”tradiție”. În schimb elementele de întărire și credibilizare din final îi aparțin ieșeanului:

 

 

– În încheiere am vrea să știm dacă ați văzut vreun OZN și ce impresii v-a trezit o asemenea întilnire?

Am avut șansa să observ 4 cazuri (s.n.), împreună cu grupuri mari de martori și unul singur. Eram în drum spre Sibiu în urmă cu câțiva ani. Am oprit mașina și am coborât. Am văzut OZN-ul mergând în zig­zag, cu viteză foarte mare. M-a impresionat luminozitatea stranie, de la alb strălucitor, la un albastru cobalt admirabil și în final la un splendid verde închis. Un spectacol unic2.

Asupra acestor ”4 cazuri” nu s-a mai revenit ulterior. O recunoaștere implicită, prin omisiune, a situației reale.

Cele două extrase de presă oferă, prin intermediul unor portavoci, două poziții oficiale ale conducerii unor state comuniste, vecine și prietene. Dincolo de ideologia internaționalistă, prima după cum se vede, interesul local. Cu mențiunea că în ʼ73 col. Korda spunea adevărul, iar în ʼ74, ing. Gheorghiță învelea ciocolata în staniol. Niciunul de capul lui.

 

Note: 1*** – ”Adevărul despre farfuriile zburătoare”, înCuvântul nou” (Covasna), nr. 1102/10.11.1973, pg. 2; 2George David – ”15 ani consacrați fenomenelor spațiale”, în ”Tribuna Sibiului”, nr. 1907/ 14.04.1974, pg. 2.

 

 

 • Propaganda de partid și contra-ozenistica din anii ’70 (III)
  by
  OZN 73-4: politici comune, poziții total diferite. Două articole despre farfuriile zburătoare apărute în anii...
 • Propaganda de partid și contra-ozenistica din anii ’70 (I)
  by
  Nu este lucru ușor a surprinde politica PCR față de zona teoriilor marginale. În 1972,...
 • Propaganda de partid și contra-ozenistica din anii ’70 (II)
  by
  În România, ”Amintiri despre viitor” a văzut lumina tiparului la Editura Politică și asta nu...