Unde se identifică sursele sovietice și filiera prin care paleoastronautica a intrat în România și cine a ”botezat” domeniul ca atare.
”Amintiri despre viitor”, cartea lui Erich von Daniken, este o lectură lejeră care introduce un subiect fascinant. Pentru superficialul credul este devastatoare, deoarece îi fixează-n creier o mulțime de neadevăruri și prejudecăți. Însă celor ce vor într-adevăr să cunoască le deschide orizontul unei pleiade de științe. Pentru că trebuie să treci vrând-nevrând prin multe domenii ca să verifici spusele elvețianului. În final constați că autorul mânca borș, dar rămâi cu o cultură generală diversificată și solidă. Am spus-o întotdeauna: depinde ce citești, cum citești și când citești. Sunt mulți care recomandă cititul nediscriminat. Nu-i luați în seamă pe acești neghiobi; dacă deschideau cărțile pe care le invocă își rafinau discursul.
Ani buni am întrebat în stânga și-n dreapta cine și când a venit cu termenul acesta Paleoastronautica, în România. Oameni care scriu cărți și articole despre, care vorbesc la televizor sau țin conferințe despre. Crema. Au răspuns ridicând din umeri sau oferind informații care ulterior s-au dovedit eronate. Habar n-aveau! Și dacă nici bornele esențiale ale unui domeniu nu le cunoști… Dar stați liniștiți – publicul român înghite orice, mai rău ca prostitutele de pe Centură.
Mai jos vă oferim 5 (cinci) articole care jalonează începuturile preocupărilor paleoastronautice în România.
1. *** – ”Urmele duc… în Cosmos?”. Este un articol generic, nesemnat, publicat în ”Scînteia” (nr. 4754/11.02.1960, pg. 3), organul de presă al PCR și principalul instrument de propagandă ideologică. ”Scînteia” era farul călăuzitor, care indica direcția de urmat. Sursa de inspirație? URSS prin M. Agrest și ”Liternaturnaia Gazeta”;
2. *** – ”A fost Pământul vizitat de cosmonauți?”. Articol cvasiidentic (diferă doar prin titlu), publicat în aceeași zi în ”Scînteia tineretului” (nr. 3341/11.02.1960, pg. 4), organul central al UTC-ului;
3. Ion Roman – ”Știință și Fantezie”. Articol apărut în ”Contemporanul” (nr. 10(699)/4.03.1960, pg. 3), săptămânal editat de Consiliului Culturii și Educației Socialiste și care promova literatura și arta ”nouă” în spirit proletcultist. Deși cu o stilistică greoaie, este important deoarece trasează direcții care nu vor întârzia să fie urmate;
4. F. Vișinescu – ”Cosmonauții au vizitat Pământul?”. Apărut în ”Scînteia tineretului” (nr. 3378/25.03.1960, pg. 2). Vișinescu (inginerul, nu torționarul!) este nașul paleoastronauticii. Pentru a introduce eficient un domeniu, trebuie să-i dai un nume, o uniformitate: ”Liniile generale trasate de M. Agrest reprezintă contururile unei întregi științe a viitorului, pe care am numi-o (s.n.) «paleoastronautică»”; ”Paleoastronautica, știință a cărei dată de naștere este anul 1960, …”.
5. ”Almanahul Știință și Tehnică”. Reclamă apărută în ”Scânteia tineretului” (nr. 3629/15.01.1961, pg. 3). După ce prezinți succint tematica și-i dai girul partidului, după ce o codifici în cheie ideologică și după ce-i dai o denumire cu lipici, mai rămâne doar s-o oficializezi, trecând de la foaia volantă la paginile prinse-n cotor și la iluzoria respectabilitate ”științifică”.
-
19.05.2022
-
24.05.2022
-
02.08.2022
-
19.02.2023