Misterele Bucegilor

În articolul ”Sfinxii din Carpați”, sculptorului Constantin Iordache face o interesantă afirmație:

Referindu-ne din nou la Sfinxul din Bucegi, se remarcă urmele unei inscripţii pe obrazul stâng la circa 5 metri înălţime, inscripţia se poate distinge şi pe ilustratele C.P.S. Editura Meridiane – Bucureşti, seria 8997 şi I.P. Sibiu, Foto A. Iancu. Săpătura inscripţiei traco-dacică-arhaică apare contemporană cioplirii monumentului, iar regularitatea scrisului precizează intervenţia umană. Inscripţia corespunde unei formule sacre – ce se referă la meditaţie – şi e repetată pe numeroase piese arheologice, considerate până în prezent enigme1.

Articolul vine însoțit de o ilustrație, o schiță în care figurează misterioasa scriere:

 

În catalogului Expoziției aceluiaș sculptor, deschisă în perioada mai-iunie 1974 la Galeriile de artă Amfora din București, găsim un desen purtând mențiunea ”Sfinxul din Bucegi (Zeul Zamolxe)”. Remarcăm inscripția de pe obrazul Sfinxului:

 

 

Ochiul atent distinge variațiile, produse la mai puțin de șase luni de zile (E care devine F, apar cele două caractere care continuă inscripția – triunghiul punctat și semiluna). Dar ne aflăm în plină eroare: variațiile n-au nicio importanță, de vreme ce ne aflăm pe tărâmul fanteziei pure.

Excelent cunoscător al Bucegilor și pasionat de megaliți, prietenul nostru Vladimir Manoliu-Furnică observase și el așa-zisa scriere de pe obrazul Sfinxului, cu mult înaintea stimabililor:

 

 

Însă observații atente, în diferite momente ale zilei și sub iluminări diferite, i-au confirmat ceea ce a numit ”o simplă iluzie optică”. La rândul nostru suntem de aceeași părere:

 

 

Inscripția (care nu există!) a fost ”descifrată” de Tudor Diaconu, care identifică și două cifre: 1 și 7. Cifre arabe. Fără comentarii!

Mai mult, ca să fie treaba-treabă, pe frontispiciul efemerei publicații ”OMU”, Diaconu plasează o altă grafică a lui Constantin Iordache, cu Sfinxul și alte inscripții, nu numai total diferite de primele, dar cel puțin una plasată de autor cu altă ocazie2  la… (vârful) Omu:

 

 

Grafica o găsim aidoma în catalogul expozițional numit generic ”Sculptură” (nedatat):

 

 

Avem un prieten care ne acuză de ireverență față de diverși, care cumva ar trebui respectați sau așa ceva. Păi cum Dumnezeu și Maica Domnului să-i iei în serios pe măscăricii ăștia?

 

Notă: 1Constantin Iordache – ”Sfinxii din Carpați”, în Scânteia tineretului”, nr. 7668/ 16.01.1974, pg. 2; 2Tudor Diaconu – ”Scrierea hieratică și OMU”, în revista ”Omu”, nr. 3), vezi.

 

 

  • Pareindolia nori
    ”Scrierea” de pe Sfinxul din Bucegi (I)
    by
    În publicația ”OMU”, Tudor Diaconu ventilează (ipo)teza prezenței unei scrieri pe Sfinx. Pe frontispiciul (headerul)...
  • ”Scrierea” de pe Sfinxul din Bucegi (II)
    by
    În articolul ”Sfinxii din Carpați”, sculptorului Constantin Iordache face o interesantă afirmație: ”Referindu-ne din nou...