Paranormal

Publicul interesat de paranormal nici nu-și imaginează câte cărți de secrete relevate s-au scris folosindu-se exclusiv surse deschise, accesibile oricui, ca cele de pe CIA FOIA. Din păcate în selectarea materiei prime s-a urmărit latura mercantilă și senzațională, în detrimentul unei analize de profunzime. Cum bine remarca acum zeci de ani John Keel, căzuți sub fascinația simptomelor, ufologii neglijează cu desăvârșire cauzele. Adăugând, la fel de corect, că aceasta este rețeta sigură a eșecului.

DST-1810S-202-78 este un cod alfanumeric care indexează un studiu DIA (Defence Intelligence Agency – USA) privind cercetarea și dezvoltarea în parapsihologie în cadrul Pactului de la Varșovia (”Paraphysics R&D – Warsaw Pact”). Este datat 4 februarie 1980.

Ne-a reținut atenția un fragment:

Există multe aspecte unice ale cercetării parafizice care fac ca astfel de măsurători cantitative să nu fie deloc informative. În majoritatea domeniilor parafizicii, nu există paradigme științifice stabilite, universal acceptate. Natura însăși a subiectului face ca multe dintre procedurile standard ale cercetării științifice să fie inadecvate și, în același timp, încurajează în mod legitim abordări care nu sunt în mod normal acceptate de comunitatea științifică. Ca urmare, nu există căi educaționale stabilite pentru cercetarea parafizică. Oameni de știință din aproape toate domeniile și, într-adevăr, unele persoane cu o pregătire științifică redusă, pot obține recunoaștere în parafizică. Deși cele mai avansate echipamente de testare de laborator au fost folosite, din când în când, în experimentele de parafizică, zeci de mii de experimente au fost efectuate în întreaga lume cu puțin sau chiar fără niciun fel de echipament. Spre deosebire de majoritatea celorlalte domenii ale științei, nu se poate presupune cu siguranță că un cercetător proeminent în parafizică a investit neapărat o cantitate mare de timp sau de resurse în cercetare. Pentru multe, probabil majoritatea persoanelor implicate în parafizică, aceasta este doar vocație sau hobby”. (pg. 43)

Sublinierile ne aparțin. Rezumat, parapsihologia este un domeniu de mare vaguitate, lipsit de un model științific adecvat, cumva aflat în afara metodelor de cercetare standard și pentru care nu există o pregătire formală. Prin urmare, în parapsihologie au verde fel de fel de persoane cu pregătire dubioasă, iar majoritatea cercetărilor întreprinse sunt la nivel de hobby.

Inițial clasificat, documentul este public din 2011. Cei care ne cunosc discursul public, pot verifica dacă nu cumva, printr-o cunoaștere mai restrânsă, dar mai directă, n-am afirmat independent exact aceleași lucruri. Ba chiar, deoarece timpurile s-au schimbat, am adăugat o valență suplimentară: cea a folosirii  paranormalului, ufologiei și altor domenii la limita dintre posibil și improbabil ca pe-o pontoarcă.

 

 

 

 

 • Spionii americani și paranormalul (I)
  by
  Publicul interesat de paranormal nici nu-și imaginează câte cărți de secrete relevate s-au scris folosindu-se...
 • Spionii americani și paranormalul (II)
  by
  O notă informală a NSA privind armamentul psihotronic (”Parapsychological weapon”) amintește succint concluziile Scientific and...
 • Spionii americani și paranormalul (III)
  by
  Din raportul final ”Evaluation of Soviet research in the fields of paranormal behavior and unconventional...