Paranormal

Din raportul final ”Evaluation of Soviet research in the fields of paranormal behavior and unconventional human biophysics” (”Evaluarea cercetării sovietice în domeniul comportamentului paranormal și biofizicii umane neconvenționale”; martie, 1975):

Din compararea încrucișată a datelor, a reieșit un model evident: este destul de clar că în Uniunea Sovietică sunt două categorii de bază în activitățile legate de cercetarea în domeniul parapsihologiei sau parafizicii,

Categoria A. «Grupuri de cercetare» semi-obscure, pseudo-științifice, create de guvern în scopul unui contact de lucru cu mass-media științifică occidentală. Aceste grupuri au fost inițiate și promovate de o secție specială a KGB-ului la mijlocul anilor ’60. Simultan cu începutul acestei acțiuni, au fost deschise oficial porțile pentru o largă publicare de materiale parapsihologice, ca parte integrantă a aceleiași acțiuni.

Materialul provenit de pe aceste canale este bine controlat de specialiștii KGB și reprezintă o multitudine de artefacte fabricate de agenți foarte bine pregătiți în cadrul secției de de spionaj tehnico-științific al KGB. Cei mai mulți dintre «oamenii de știință» care apar pe scena acestei întreprinderi sunt de fapt ofițeri KGB, așa cum este raportat de surse de încredere și indicat în listele de personal.

Aspectele particulare ale acestei operațiuni bine orchestrate a KGB, precum și naivitatea infantilă a oamenilor de știință occidentali vizați de această operațiune ne-au determinat să etichetăm categoria A ca fiind un nou «TRUST» al Serviciului de informații sovietic, o analogie cu operațiunea pe care același serviciu a desfășurat-o atât de strălucit la mijlocul anilor ’30, cu un scop operativ ușor diferit. (s.n.)

Cu toate acestea, informațiile obținute din interviuri indică în mod constant existența unui al doilea grup –

Categoria B, instituții și centre de cercetare strict secrete, complet închise, din Uniunea Sovietică, angajate în căutarea intensă a aplicațiilor practice ale fenomenelor parapsihologice în scopurile precise ale  culegerii de informații, controlului oamenilor și  noilor metode de război neconvențional.

Aceste grupuri lucrează cu bugete enorme, dispun de echipe de cercetători extrem de bine pregătiți și funcționează fie sub auspiciile KGB, fie ale Ministerului Apărării. În acele institute și centre de cercetare, comunitatea științifică lucrează cu paradigme empirice reale și și beneficiază de cele mai moderne și sofisticate echipamente. În acele institute, cercetătorii se bucură, de asemenea, de privilegiile imense ale unui grup favorizat de guvern și toți au trecut prin procesul riguros de verificare pentru a obține acces la informații clasificate. În această categorie există, de asemenea, variate încercări de a surprinde aspectele emergente ale realității fizice și de a le încorpora într-un model neconvențional al naturii umane și al posibilității de control extern al acesteia.

Distincția dintre tipul de informații legate de o categorie sau de cealaltă este destul de vizibilă în date. Astfel, de exemplu, numele personalului din categoria A apare rareori, dacă nu chiar deloc, în datele care provin din categoria B și viceversa. Distincția se menține, în ciuda faptului că puține nume apar totuși la «intersecția» dintre cele două formațiuni. Cu toate acestea, figurile-cheie și laboratoarele-cheie din ambele grupe de bază nu apar niciodată (cel puțin nu sub același nume) în nicio sursă de informații credibilă. […]

Este de asemenea foarte posibil ca scopul exact al categoriei A să fie de a distrage atenția de la activitățile categoriei B (s.n.)”. (pag. 37-38)

***

Tradus din păsărească în limbaj comun, în URSS existau două categorii de personal care se ocupau cu paranormalul. Una publică, de acoperire, culegere de informații și influențare, de calitate științifică inferioară și adesea încadrată cu ofițeri. Asta era cu bla-bla-bla-ul. O alta lucra în deplin secret și cu resurse importante la chestiunile serioase, complet decuplată de cunoașterea publică. Cele două categorii nu aveau de a face una cu alta – nu se cunoșteau, nu se respectau, nu-și dădeau Bună ziua.

Înapoi în România, despre care știm deja că a adoptat modelul sovietic extins. După 1990, dezangajați din efortul DSS și trași pe linie moartă, dar beneficiind încă de legendarea minuțios confecționată și de notorietatea datorată acelorași legături, cei din Categoria A au devenit vectorii de piață ai paranormalui, ai ufologiei, ai fenomenelor și misterelor.  Nu știm dacă este un fenomen tipic Europei Orientale, dar l-am observat și în cazul dacomaniei: cei care-și câștigau solda zăpăcind spațiul capitalist, s-au reinventat ulterior, ocupându-se cu amețirea propriului popor. Adică mușcând mâna celor care le-au pus o pâine pe masă.

 

 

(va urma?)

 

 

 • Spionii americani și paranormalul (I)
  by
  Publicul interesat de paranormal nici nu-și imaginează câte cărți de secrete relevate s-au scris folosindu-se...
 • Spionii americani și paranormalul (II)
  by
  O notă informală a NSA privind armamentul psihotronic (”Parapsychological weapon”) amintește succint concluziile Scientific and...
 • Spionii americani și paranormalul (III)
  by
  Din raportul final ”Evaluation of Soviet research in the fields of paranormal behavior and unconventional...