OZN

În octombrie-noiembrie 1967, în România se grupează o serie de evenimete OZN semnificative. Prin ele însele, prin consecințele lor și prin racordarea la o cazuistică zonală (în țările limitrofe) similară. Unele sunt clare, altele mai puțin.

 

Berzasca noiembrie. Primul incident a devenit public odată cu cel care l-a succedat în anul următor, mai celebrul Banat 1968:

Semnatarul declaraţiei, domnul Ilie Ienciu atrage atenţia că «(…) poate acelaşi obiect a fost văzut şi în noiembrie 1967 în jurul orei 17.00, chiar deasupra localităţii Berzeasca»”.

Dan Mihăilescu, ufolog, autor și membru fondator ASFAN-ROMÂNIA, adaugă că obiectul, un ”triunghi zburător”, ”a staţionat cca. o oră deasupra localităţii”, ”fiind remarcat de un număr restrâns de localnici”. Deși nu se specifică, datele par să provină tot din sursa Ienciu.

Berzeasca nu există ca localitate în România. Există în schimb Berzasca, unde se află și stația meteorologică omonimă, unde lucra și Ilie Ienciu la acea dată. În diferite materiale, Mihăilescu – și mai înaintea lui, Ion Hobana! – folosește denumirile alternativ, haotic, și nu știm de ce.

Importanța rezidă în faptul că avem de-a face cu staționarea unei ținte neidentificate deasupra unei zone de graniță, țintă care a urmat un traseu transfrontalier. La Berzasca cel puțin două entități aveau legătură directă la centru: Stația Meteo și Trupele de Grăniceri (care la acel moment istoric aparțineau de Securitate). Probabil ambele au raportat evenimentul. Că doar nu ar fi dorit să afle conducerea de la București prin intermediul omologilor din țara vecină și prietenă: Republica Socialistă Federativă Iugoslavia.

 

 

 • Toamna spaimelor noastre (I)
  by
  În octombrie-noiembrie 1967, în România se grupează o serie de evenimete OZN semnificative. Prin ele...
 • Toamna spaimelor noastre (II)
  by
  În octombrie-noiembrie 1967, în România se grupează o serie de evenimete OZN semnificative. Prin ele...
 • Toamna spaimelor noastre (III)
  by
  2.05.1967. În data de 7 aprilie 1967, un obiect tetraedic strălucitor (să-l numim convențional OZN)...
 • Toamna spaimelor noastre (IV)
  by
  În octombrie-noiembrie 1967, în România se grupează o serie de evenimete OZN semnificative. Prin ele...