OZN

2.05.1967. În data de 7 aprilie 1967, un obiect tetraedic strălucitor (să-l numim convențional OZN) a fost observat pe cerul orașului bulgar Stara Zagora. Pe 20 aprilie, apare deasupra orașului Ruse, unde staționează circa 3 ore, fiind observat de pe ambele maluri ale Dunării. Pe 22 aprilie același obiect (sau un alt obiect de același tip) reapare la Stara Zagora.

Pe 2 mai este deasupra Sofiei, unde (aparent) staționează 2 ore. Apoi urmează o traiectorie NV-NE, trece peste orașul Veliko Târnovo, apoi peste Ruse, unde schimbă direcția spreNV, travesează Dunărea și evoluează deasupra României.

După o perioadă de acalmie, pe 21 noiembrie 1967 Sofia primește o nouă vizită.

 

 

Tetraedrul zburător a fost observat prin mijloace optice, fotografiat, schițat și descris în detaliu de personal calificat. Deși aviația militară a fost ridicată la interceptare,  datorită altitudinii mari la care opera ținta, nu s-a doborât nimic. Oricum, rapoartele de acest tip sunt clasificate și acum în Bulgaria, ca și în România, urmându-se un model tipic țărilor fost comuniste.

Demn de menționat, presa bulgară a relatat observațiile cu lux de amănunte, campania de discreditare începând de-abia după câteva luni, sincronizată cu cea declanșată în URSS la începutul anului 1968. Povestea de acoperire, care nu este deloc sigur că este chiar o poveste: balon stratosferic radiodirijat de recunoaștere. Proveniență: blocul NATO.

Există o legendă, în parte hagiografică, în parte marcată de o stranie nostalgie comunistoidă, răspândită în literatura ufologică din România. Anume că românii ar fi făcut istorie în popularizarea OZN-urilor, din dorința lui Nicolae Ceaușescu de a-i lua în răspăr pe sovietici. Este o minciună de ”clică”, care mizând pe dezinteresul sau naivitatea publicului, își propune să lustruiască niște lachei ai fostului regim.

 În 1967, mass-media din toate țările vecine (R.P. Bulgaria, R.S.F. Iugoslavia,  R.P. Ungară, U.R.S.S.) populariza fenomenul OZN pe scară largă. Excepția? Republica Socialistă România, unde singurele știri erau în limbile minorităților (în special cea maghiară). Nici vorbă de pionierat.

Tot în anul 1967 au avut loc în România câteva evenimente OZN, implicând  instituții de forță sau controlate (mai mult sau mai puțin discret) de acestea. Ca cele din 22 aprile și 2 mai, menționate mai sus. Așa-numita ”deschidere” din 1968 a reprezentat doar încercarea autorităților comuniste române de a contenționa ceva ce nu mai putea fi supus barajului informațional al cenzurii.

Vor instrumentaliza această acțiune prin câteva vârfuri de lance obediente, venerate și astăzi ca iluștri pionieri ai ufologiei românești.

 

N.B. Sub un titlu și într-o încadrare diferită, acest material a apărut în secțiunea ”Mirabilia&Obscura” a cărții ”Extratereștrii au venit. Cum ne apărăm?” (Emil Străinu, Ed. Darclee, București, 2022).

 

 

 • Toamna spaimelor noastre (I)
  by
  În octombrie-noiembrie 1967, în România se grupează o serie de evenimete OZN semnificative. Prin ele...
 • Toamna spaimelor noastre (II)
  by
  În octombrie-noiembrie 1967, în România se grupează o serie de evenimete OZN semnificative. Prin ele...
 • Toamna spaimelor noastre (III)
  by
  2.05.1967. În data de 7 aprilie 1967, un obiect tetraedic strălucitor (să-l numim convențional OZN)...
 • Toamna spaimelor noastre (IV)
  by
  În octombrie-noiembrie 1967, în România se grupează o serie de evenimete OZN semnificative. Prin ele...