OZN

În octombrie-noiembrie 1967, în România se grupează o serie de evenimete OZN semnificative. Prin ele însele, prin consecințele lor și prin racordarea la o cazuistică zonală (în țările limitrofe) similară. Unele sunt clare, altele mai puțin.

 

TAROM 26 noiembrie. Un articol cu teme ufologice, din ciclul proaspăt inaugurat ”Cititorii ne semnalează”, semnat Ion Hobana în săptămânalul ”Magazin” are un misterios ”Post Scriptum”:

Aștept (- I.H) vești de la echipajul și pasagerii cursei aeriene Arad-București, din ziua de 26 noiembrie 19671.

Băinuim că Hobana nu cocheta tardiv  cu vreo rudă, prieten sau vreo iubită prin intermediul ”Magazin”-ului. Cazul (dacă despre un caz este vorba!) n-a apărut menționat ulterior nicăieri. E greu de crezut – deși nu imposibil! – ca Hobana să fi lansat întrebări de acest fel fără a fi sigur pe situație. Și atunci? În ceea ce ne interesează, dacă ceva real a avut loc, în mod sigur s-a raportat (din nou!). Deși, cam multe neclarități …

Înainte de a trece la prezentarea unui nou caz, o să explicăm ce urmărim cu această trecere în revistă.

În 1967, publicistica ufologică explodează în toate țările vecine României: Bulgaria, Iugoslavia, Ungaria și URSS. Motivul? Un lung șir de observații, unele însoțite de fotografii spectaculoase, au determinat o anumită deschidere. Deși cu mari limitări, se vorbea public de ceva care oricum nu mai putea fi ascuns eficient. Principiul e simplu: decât să cenzurezi și să alimentezi o zvonistică păguboasă, mai bine dirijezi subtil discursul public, într-o direcție convenabilă.

În România, lucrurile s-au mișcat lent și defazat. Însă evoluțiile din jur, la care s-au adăugat rapoarte credibile venite pe canale oficiale (Armată, Securitate, Meteo) au generat unda verde care-și produce efectele în publicistica românească de la începutul anului 1968. Noi prezentăm în acest serial observațiile care au dus la acele rapoarte…

 

N.B. A nu se confunda cu evenimentul din august 1968 (IL-18 Oradea, ”Bolidul verde”).

 

Notă: 1Ion Hobana – ”Piese-anexe la Dosarul OZN” III, în ”Magazin”, nr. 547/30.03.1968, pg. 7.

 

 

 • Toamna spaimelor noastre (I)
  by
  În octombrie-noiembrie 1967, în România se grupează o serie de evenimete OZN semnificative. Prin ele...
 • Toamna spaimelor noastre (II)
  by
  În octombrie-noiembrie 1967, în România se grupează o serie de evenimete OZN semnificative. Prin ele...
 • Toamna spaimelor noastre (III)
  by
  2.05.1967. În data de 7 aprilie 1967, un obiect tetraedic strălucitor (să-l numim convențional OZN)...
 • Toamna spaimelor noastre (IV)
  by
  În octombrie-noiembrie 1967, în România se grupează o serie de evenimete OZN semnificative. Prin ele...