Megaliți & microliți

Sorin Ștefănescu (n. 1952) face parte din lunga serie de scriitori de SF care au avut ambiția de a sonda granițele necunoscutului. I se pot reproșa două compilații grosolane.  Prima, ”Zborul 19” (1985), o carte despre Triunghiul Bermudelor, o semnează împreună cu Dan Apostol (1957-2013). La a doua, ”Sfidarea timpului” (1992), a simțit că e în vână și a scris-o singur.

Glosând pe marginea relatării lui P.H. Fawcett, pe care n-o cunoștea din sursă directă (deși exista ediția românească!), Ștefănescu preia din lucrarea lui Lyall Watson ”Histoire naturelle du Surnatural1 identificarea cu mierla de apă cu creastă albă (Cinclus leucocephalus)2. Uitând acel ”probabil” care însoțește păsăroiul în textul lui Watson (1939-2008). Același Lyall Watson care a lansat  infamul ”Efect al celei de-a 100-a maimuțe”. Anecdote.

 

frumză 2

Tot de la Watson aportează și următorul paragraf: ”În cursul săpăturilor efectuate într-un teren funerar din zona centrală a Perului, arheologii au descoperit un vas plin cu un lichid negru și vâscos. Vărsat din neatenție, acesta transformă pietrele, sub privirile uimite ale martorilor oculari, într-o pastă similară lutului3. De data aceasta preluarea este corectă, dar și în original lipsește orice referință care să ducă la contextualizarea evenimentului. Anecdote.

Să nu-l uităm pe Robert Charroux, care-l invocă pe biologul Garcia Beltran (aka Gregori B.), un personaj rocambolesc care-și arogă filiații năstrușnice:

 ”Gregori B., care cunoaște o mie de secrete uimitoare – dar nu le spune tuturor -, a binevoit să ne ofere explicația acestor pietre.

– Vechii constructori, zice el, cunoșteau o plantă cu ajutorul căreia făceau gresia cea mai dură, granitul și dioritul complet maleabile. Pietrele de construcție erau tăiate într-o masă moale, aceste pietre întărindu-se mai apoi la soare”.

Ce secrete cunoaște domnul cu pricina nu știm, că de-aia sunt secrete. Știm totuși că nu e foarte sănătos să crezi pe cuvânt indivizi dubioși. Și de-abia asta nu e o anecdotă.

 

Note: 1Lyall  Watson – ”Histoire naturelle du Surnatural”, Ed. J’ai Lu, Paris, 1974. Noi am folosit ediția digitală în lb. engleză, ”Supernature. A natural history of the supernatural”; 2,3Sorin Ștefănescu – ”Sfidarea Timpului”, Ed. Valdo, București, 1992, pg. 31, 30-31; 3Robert Charroux – ”Cartea stăpânilor lumii”, Ed. Lucman, București, f.a., pg. 300-301.

 

 

  • P H Fawcett
    Antica modelare a pietrei prin înmuiere (I)
    by
    Din perioadele istorice vechi există numeroase ruine ridicate cu blocuri masive de piatră cu volume...
  • Antica modelare a pietrei prin înmuiere (II)
    by
    Sorin Ștefănescu (n. 1952) face parte din lunga serie de scriitori de SF care au...
  • Antica modelare a pietrei prin înmuiere (III)
    by
    O metodă de a transforma piatra în pastă litică, modelabilă, și care poate fi ulterior...