Megaliți & microliți

O metodă de a transforma piatra în pastă litică, modelabilă, și care poate fi ulterior reconvertită-n piatră ar revoluționa construcțiile civile și militare. Ar fi inutil de spus câți bani ar aduce celor care redescoperi și securiza prin brevet un astfel de procedeu. Și totuși nimic.

O situație similară am întâlnit la poetul Ion Gheorghe, care-și considera trovanții culeși de pe Istrița ”statuete arhaice, obținute prin turnarea unui amestec de paste litice, cenușă provenită din ritualuri de incinerație și produse vegetale”. Înmuierea/solidificarea ar fi schimbat structura rocii și simple expertize petrografice ar fi lămurit definitiv problema. Doar că Gheorghe a preferat victimizarea, iar promotorii ”pietrei înmuiate” misterul, un bun promotor comercial. În ceea ce ne privește avem mari îndoieli că o astfel de metodă este fezabilă și folosită la scară largă în trecut.

La o ședință ASAFAN-R s-a prezentat Toni Vlad, conchistador, recent întors din America de Sud. A expus verzi și uscate (omul crede că History Channel e tribună științifică!), ne-a arătat poze și filmulețe pe videoproiector, ne-a pus la curent cu ipotezele și teoriile sale (nu că ar fi interesat pe cineva!). Una dintre ele, bogat ilustrată: micile proeminențe lăsate pe unele blocuri de piatră de cioplitori ar fi dovada că avem de-a face cu piese turnate (ele reprezentând, în opinia sa, pozitivul știuțului de turnare a liantului în cofraje).

 

Șeful departamentului de cercetare de la ASFAN-R este Adrian Butoianu, devenit celebru prin recomandarea ca organizația ”să nu se mai ocupe de bazaconii”, care i-ar fi lăsat pe asociați fără obiect constitutiv și de activitate, la propiu. Inginer constructor, Butoianu era în sală și a tăcut, poate din diplomație, poate fiindcă Toni Vlad e sponsor al deplasărilor exotice ale familiei Farcaș și nu e bine să sperii banul.

Cât despre proeminențele discutate de Toni Vlad, ele au o răspândire geografică semnificativă și nu sunt ce crede el că ar fi. Nu că ar conta. Noi le-am întâlnit în Grecia, dar mai sunt într-o mie de alte locuri. Recomandarea noastră pentru el este să se rezume la ”înaintările” lui Däniken și Tsoukalos, alături de care se simte atât de catifelat.

 

 

Noua șmecherie e taxa pe prostie fotografie! (sursa: FB ASFAN-R)

 

Că există o metodă naturală de a înmuia piatra, folosită (și) de unele animale, rămâne de demonstrat.

Că ea a fost cunoscută în vremurile vechi și mai ales că este scalabilă, rămâne de demonstrat.

Că ea a fost aplicată în cazul  blocurilor masive de piatră sau a sculpturilor megalitice in-situ, rămâne de demonstrat.

Deocamdată, totul e la nivel de anecdotă și conchistadori.

 

 

 • P H Fawcett
  Antica modelare a pietrei prin înmuiere (I)
  by
  Din perioadele istorice vechi există numeroase ruine ridicate cu blocuri masive de piatră cu volume...
 • Antica modelare a pietrei prin înmuiere (II)
  by
  Sorin Ștefănescu (n. 1952) face parte din lunga serie de scriitori de SF care au...
 • Antica modelare a pietrei prin înmuiere (III)
  by
  O metodă de a transforma piatra în pastă litică, modelabilă, și care poate fi ulterior...