OZN

De-a lungul timpului, science fictionul și literatura de fenomene și mistere s-au împletit mai ceva ca șerpii. Și nu doar la nivel de teme și motive literare. Și-au împrumutat și scriitori. Explicații ar fi mai multe. Azi ne oprim la ipostaza în care scribi ratați de SF s-au manifestat plenar în celălalt domeniu.

Cităm din ”Colecția Povestiri științifico-fantastice” (CPSF), periodic editat de  revista ”Știință și Tehnică”.

Poșta redacției” (CPSF, nr. 420/mai 1972, pg. 31)

MARIUS-FLORENTIN IORDAN (Ploiești), ȘTEFAN STOENESCU (București), LEB PETER (Târgu-Mureș), ILIE NICOLAIE (Câmpina). Lucrările trimise nu sunt edificatoare cu privire la talentul dv. Mai încercați”.

Poșta redacției” (CPSF, nr. 456/11.1973,  pg. 29)

LEB PETER (Târgu-Mureș). Parcă e ceva mai bine, dar drumul până la bine este dificil și spinos. Te-am încuraja să continui dacă acest lucru nu ți-ar perturba traiectoria școlară, ceea ce ar fi atât în detrimentul formării dumitale în general, cât și în acela al talentului posibil. În vremea noastră, scriitorul nu poate fi un ignorant; el este un om cu o solidă pregătire, adesea multidisciplinară”.

 

Peter Leb (†) a întreprins investigații OZN și conexe, afirmându-se prin revista ”RUFOR” (seria II-a, din Târgu-Mureș). Valoare din categoria ”Mai încercați”.

 

Poșta redacției” (CPSF, nr. 434/12.1973, pg. 31)

ION VANGIIELE (Ploiești) – Povestirea «Incident» ar merita s-o mai lucrați; ideea ei este interesantă, dar deocamdată ați exprimat-o într-un stil prea școlăresc. «Enigma Abul-Șăhar» ne pare mult mai bine scrisă, dar tema ei ține exclusiv de fantasticul miraculos, în ciuda suspansurilor à la Mannix. în ceea ce privește «Măgarul», schița dv. este o glumă, nu prea nouă din păcate (vezi povestirea lui Frederik Brown), și, în plus, lipsită de candoarea sarcastică și de efectul atât de puternic al acesteia din urmă. Totuși toate cele trei lucrări denotă că aveți talent, așa că așteptăm un nou semn de la dv. (Atenție însă la «fleacurile» gramaticale și ortografice!). În «Gemima», «Vis», «Pod» și celelalte alegeți de asemenea idei cunoscute, dar nu reușiți a le da acel minim de originalitate fără de care literatura devine inutilă. N-avem nici o prejudecată în publicarea unor nume noi. Dimpotrivă, așteptăm de la acestea un spor de neprevăzut, dar această prospețime a ideii și a viziunii trebuie să se facă simțită. Nu vrem să vă descurajăm, deoarece insistența dv. și unele imponderabile stilistice ne fac să bănuim că sunteți realmente înzestrat cu talent. Este însă necesar să vă concentrați acest talent asupra unei idei mai puțin banale, s-o gândiți mai profund și s-o exprimați mai aproape de artă. Aceasta pretinde atât o cunoaștere a ceea ce s-a scris în science-fiction (măcar a lucrărilor apărute în românește), pentru a vă putea distanța de căile prea bătute, cât și o atenție specială acordată mijloacelor de expresie. Am dori să ne scrieți despre celelalte preocupări ale dv., ce profesiune aveți, unde lucrați și dacă nu credeți că ar fi posibilă înființarea unui cenaclu științifico-fantastic în orașul dv.”.

 

Ion Vanghele s-a remarcat în cadrul revistei ”Magazin(ul) Parapsihologic”, unde a prestat cu repetiție. În 1973 stătea prost cu gramatica și ortografia; la începutul anilor 1990 era deja inițiat. Inițiat în OZN, paranormal, ocultism.

 

 

 • CPSF I – Transferuri de jucători
  by
  De-a lungul timpului, science fictionul și literatura de fenomene și mistere s-au împletit mai ceva...
 • CPSF II – Tragicomedie a la Adrian Rogoz
  by
  În cadrul ”Colecției Povestiri științifico-fantastice” (CPSF) articolele ”științifice” despre fenomene și mistere au alternat savant...
 • CPSF III – Eusebiu Camilar: Atlantida și metoda
  by
  Dintr-un vechi număr al revistei CPSF aflăm despre un proiect literar (nefinalizat?) al scriitorului Eusebiu...
 • CPSF IV – Inaugurarea Cenaclului SF (1964)
  by
  ”Vineri 13 martie a.c. a avut loc prima ședință a cenaclului de literatură științifico-fantastică”1. Anul:...
 • CPSF V – Cercul OZN de la Preoteasa
  by
  ”Odată cu începerea anului universitar 1970/1971, cenaclul S.F. și-a reluat cu forțe proaspete activitatea la...
 • CPSF VI – Caricaturi ufologice
  by
  Caricatura se potrivește oriunde, iar umorul incubat este direcționabil. Ea ocupă o poziție de centru,...