OZN

În cadrul ”Colecției Povestiri științifico-fantastice” (CPSF) articolele ”științifice” despre fenomene și mistere au alternat savant cu o doză calculată de filon umoristic. (Ducerea în lejer și derizoriu prin intermediul caricaturilor este o tehnică stalinistă brevetată. Detalii și exemple, aici)

O mostră umoristică (?!) o livrează Adrian Rogoz, plecând de la o știre de presă:

FENOMENE MISTERIOASE ÎN LARGUL COASTELOR ARGENTINIENE PRECIZĂRILE SOCIETĂȚII DE ANCHETĂ ASUPRA MANIFESTĂRILOR INSOLITE

Baze submarine de farfurii zburătoare în sudul Argentinei ? Așa susține Societatea argentiniană de anchetă asupra fenomenelor insolite, intr-un comunicat publicat vineri de președintele său Antonio Las Heras. După un an de cercetări minuțioase, efectuate de experții Societății, menționează comunicatul, s-a putut stabili că nave venind din alte lumi au instalat baze submarine în golfurile San Matias și San Jorge, la 1100 și 2 000 km sud-est de Buenos Aires în largul coastelor Patagoniei. Primele cercetări asupra acestor obiecte extraterestre au început cu mulți ani în urmă, a declarat Antonio Las Heras.

(«România liberă», anul XXXI, nr. 8917, 29 iulie 1973)

Așadar, bieții autori de science-fiction! Scriu «bieții» în toate sensurile:

      1. Ei, care au hrănit atâta amar de vreme legenda ozenistă, mai hulită și decât sefeul dacă n-au născut-o de-a dreptul din scăfârlia lor, ca Zeus pe Atena, ei, în sfârșit, se dovedește că n-au fost chiar atât de nebuni!
      2. În bună logică încă aristotelică, această știre, care se lăfăie într-un ziar de mare circulație între o veste despre Skylab 1 și o alta despre Skylab 2, nu poate fi decât adevărată sau falsă.
      3. Dacă e falsă lucrul nu s-ar putea datora decât faptului ca niște răufăcători, ajunși la capătul imaginației lor, n-au mai știut să fure în mod mai verosimil decât din patrimoniul științifico-fantastic. Și deci: bieții autori de science-fiction!
      4. Dacă este însă adevărată, vai dacă știrea-i cumva adevărată, mă cutremur! Extraterestrii ăștia pe care am avea prilejul să-i întâlnim ar fi cel mai teribil test al scrierilor de anticipație. Bieții autori de science-fiction!1.

 

 

Da, e nasol cât te prinde realitatea sau propriile scorneli din urmă. Reținem că Adrian Rogoz face o legătură subtilă între ”patrimoniul științifico-fantastic”, ”legenda ozenistă” și ”bieții autori de science-fiction” care pară-se ”au născut-o de-a dreptul din scăfârlia lor”. Are și J.W. Goethe o baladă despre ”Ucenicul vrăjitor”, dar e cale lungă de la Rogoz la Goethe.

 

Note: 1Adrian Rogoz – ***, în CPSF nr. 449/08.1973, pg. 32; Sursa foto: aici.

 

 

  • CPSF I – Transferuri de jucători
    by
    De-a lungul timpului, science fictionul și literatura de fenomene și mistere s-au împletit mai ceva...
  • CPSF II – Tragicomedie a la Adrian Rogoz
    by
    În cadrul ”Colecției Povestiri științifico-fantastice” (CPSF) articolele ”științifice” despre fenomene și mistere au alternat savant...
  • CPSF III – Eusebiu Camilar: Atlantida și metoda
    by
    Dintr-un vechi număr al revistei CPSF aflăm despre un proiect literar (nefinalizat?) al scriitorului Eusebiu...
  • CPSF IV – Inaugurarea Cenaclului SF (1964)
    by
    ”Vineri 13 martie a.c. a avut loc prima ședință a cenaclului de literatură științifico-fantastică”1. Anul:...
  • CPSF V – Cercul OZN de la Preoteasa
    by
    ”Odată cu începerea anului universitar 1970/1971, cenaclul S.F. și-a reluat cu forțe proaspete activitatea la...
  • CPSF VI – Caricaturi ufologice
    by
    Caricatura se potrivește oriunde, iar umorul incubat este direcționabil. Ea ocupă o poziție de centru,...