Megaliți & microliți

Deținem un set inedit din corespondența purtată între Dan Corneliu Brăneanu și Gavril Pál în perioada 1974-76. Prin intermediu ei vom arunca un ochi indiscret în culisele mișcării OZN din România, aflând date noi și lămurind unele probleme cețoase.

 

Scrisoare Pál Sibiu 27.11.1974.Scrisoare dactilografiată trimisă de Pál lui Brăneanu din Sibiu în data de 27.11.1974.

 

În urmă cu o săptămâna l-am vizitat pe d-nu FI. Gheorghiţă din Cluj, cu ocazia unei deplasări a cercului Univers XX din Sibiu. Poate aveţi cunoştinţă despre existența cercului nostru, care funcţionează în cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor, şi se ocupă cu fenomenul OZN. Anul acesta am reuşit să organizăm prima sesiune pe ţară a adepţilor OZN.

D-nu Gheorghiţă a amintit că aveţi aceeaşi preocupare, şi că aţi cercetat o serie de urme paleoastronautice”.

În 1974 funcționa pe lângă Casa de Cultură a Sindicatelor  din Sibiu cercul ”Univers XX”, cu tematică OZN. La nivelul anului 1974 organizaseră deja un simpozion național.

Dată fiind existența unui club cu nume identic pe lângă instituția similară din Ploiești putem intui o strânsă colaborare, dacă nu chiar existența unei rețele.

Dan Corneliu Brăneanu coresponda de ceva vreme cu ieșeanul Florin Gheorghiță. Însă preocupările lui pe linie de OZN și paleoastronautică, în sens clasic, erau marginale și nesemnificative. El (dar și alții, după cum vom vedea) aveau un interes punctual față de aceste probleme.

În cazul în care sunteți dispus de a ne onora cu prezența dvs., vă rog să-mi comunicaţi data când vă veți putea deplasa la Sibiu, fie pe adresa subsemnatului, (sunt directorul cercului Univers XX) fie pe adresa casei de cultură, (…). tov-lui Buţiu Gheorghe, îndrumător. (…)”.

”Univers XX” era condus de Gavril Pál, secondat de Buţiu1 Gheorghe. Ambele nume le regăsim în ancheta de la Bâlea-Lac (echipa din Sibiu, 1978).

 

Notă: 1Nu este clar de ce Gavril Pál folosește Buțiu în loc de varianta corectă a numelui, Buțu. Greșeala a fost rostogolită și înspre Călin N. Turcu, care va folosi aceeași formă eronată.

 

 

 • File de corespondență (Pál-Brăneanu,1974-1976 I)
  by
  Deținem un set inedit din corespondența purtată între Dan Corneliu Brăneanu și Gavril Pál în...
 • File de corespondență (Pál-Brăneanu, 1974-1976 II)
  by
  Înainte de orice altceva trebuie făcută o precizare. Deținem doar scrisorile trimise de Gavril Pál,...
 • File de corespondență (Pál-Brăneanu, 1974-1976 III)
  by
  Această scrisoare, a treia, o considerăm cea mai importantă. Datorită densității neobișnuite de informații, o...
 • File de corespondență (Pál-Brăneanu, 1974-1976 IV)
  by
  Prezentăm a doua parte din cea de-a treia scrisoare. Tematica: Al. Sift și fenomenele de...