Misterele BucegilorDomnișoara Christina

O viață nefolositoare, e o moarte timpurieGoethe

 

Amorsa teosofică. ”Secretul doctorului Honigberger” (Mircea Eliade, princeps 1940) propune un amestec de real și fantezie greu de deslușit la o lectură exaltată, lipsită de aparat critic. Datorită trimiterilor la tehnici ”secrete” indiene și la ”Tărâmul nevăzut” (Shambala), nuvela era lectură obligatorie în cercurile de contorsioniști (yoghiști) din România anilor ’70-’80.

Un scurt pasaj care amintește de Bucura Dumbravă (alpinistă1, pacifistă, feministă, teosoafă, spiritistă și membră a fel de fel de societăți mai mult sau mai puțin secrete din epocă) a declanșat unei cucoane cam nefu2 o criză prelungită, aflată sub spectrul a ceea ce noi numim ”revelație isterică”:

”- Sunt foarte mulţi ani de când în casa aceasta nu intră aproape nimeni. Doar câţiva prieteni, care nu au pregătirea specială pe care şi-o dobândise [s.n.] soţul meu. […] Biblioteca pe care am să v-o arăt acum n-a văzut-o, dintre cei care ar fi putut-o judeca [s.n.], decât o singură persoană: Bucura Dumbravă. I-am scris, cum v-am scris şi d-voastra, că am o bogată colecţie orientală, şi a venit, dar după lungi amânări. Cred că a inte­resat-o foarte mult. Îmi spunea că a găsit aici cărţi pe care le ceruse cândva de la British Museum. Dar n-a avut timp să o cerceteze pe-ndelete. Şi-a însemnat câte ceva şi a făgăduit să revină după întoarcerea sa din India. După cum ştiţi, poate, se ducea la un congres teozof în India. Dar n-a mai apucat sa pună piciorul pe pămâtul românesc. La Port-Said a murit…

Nu ştiu dacă d-na Zerlendi dădea vreun tâlc secret acestei morţi în pragul reîntoarcerii. A tăcut iarăşi, privindu-mă cu o deosebită atenţie. Simţeam că trebuie să spun şi eu ceva, şi i-am spus că misterul e atât de activ în existenţa noastră, încât nici măcar nu e nevoie să-l căutăm atât de departe [s.n.], la Adyar sau la Port-Said, bunăoară. D-na Zerlendi nu mi-a răspuns3.

Auto-prezumata ”putere de a judeca” i-a conturat singura lucrare, scrisă în cheia ”pregătirii speciale pe care și-o dobânsise” urmându-l pe Guru Bivolaru, dar mai ales sub influența intuiției, revelațiilor și sincronicităților care fac ”misterul atât de activ în existența noastră”.

Numele ei e Domnișoara C(h)ristina…

 

Note: 1În sensul avut de cuvânt în epocă; 2Cam… Mai degrabă foarte; 3Mircea Eliade – ”Secretul doctorului Honigberger”, Ed. VV press, 1991, pg. 8.

 

 

  • Domnișoara Christina
    Vf. Ocolit, hinduism la mare înălțime (I)
    by
    Punere în temă. ”Interesul pentru acest vârf de munte mi-a fost stârnit în primul rând...
  • Domnișoara Christina
    Vf. Ocolit, hinduism la mare înălțime (II)
    by
    ”O viață nefolositoare, e o moarte timpurie” Goethe   Amorsa teosofică. ”Secretul doctorului Honigberger” (Mircea...
  • Domnișoara Christina
    Vf. Ocolit, hinduism la mare înălțime (III)
    by
    Vârful Bucura Dumbravă. În căutările sale, marcate de inconsecvența pe care o regreta nu lipsit...
  • Domnișoara Christina
    Vf. Ocolit, hinduism la mare înălțime (IV)
    by
    Bucura Dumbravă, vârful. Ocolit. În anul 1910, cele două vârfuri secundare ale Muntelui Omu nu...