Conspirați(onism)

Am putea face un istoric al temei, de la noi și de aiurea. Am putea arăta în ce proporție scriitori de science fiction s-au reprofilat ca exponenți de seamă ai genului. Am putea arăta că, tradițional, ei aparțin unor anumite zone ale eșicherului politic. Însă nu asta ne interesează cu precădere. Mai util este de înțeles ceea ce noi numim metoda Däniken, lider de opinie și adevărat formator de școală în domeniu.

Elvețianul Erick von Däniken are o carieră infracțională bogată, deși puțin cunoscută de publicul său. La 19 ani primește în Elveția o condamnare de 4 luni cu suspendare pentru furt. Nu mult după, își adaugă în Egipt o condamnare de 9 luni pentru trafic cu antichități. Cu executare de data aceasta. Reîntors în Elveția mai adaugă la catastiful carceral 3 ani și jumătate pentru un cumul de delicte. Tot cu executare. Și  astea sunt doar faptele intrate în colimatorul autorităților. Transformat în adept al paleoastronauticii de rit propriu pe filieră franceză, Däniken devine un scriitor prolific. Între două gherle publică prima sa carte, ”Erinnerungen an die Zukunft”, un best-seller mondial (tradus și la noi în 1970, cu titlul ”Amintiri despre viitor”, la Editura Politică!). Cea de-a doua – ”Zurück zu den Sternen” – o va scrie în pușcărie… Și de atunci, Erick von Däniken a încălecat pe-o șa cu priză la public și a publicat volum după volum.

Interesant este stilul care l-a impus pe von Däniken într-o nișă care nu ducea lipsă de vedete ale genului. Jacques Bergier şi Louis Pawels erau deja repere și legende: lansaseră curen­tul Realismului fantastic, dictând tendinţe prin cartea-cult ”Dimineaţa magicienilor” şi influenta lor revistă, ”Planete”.

Amintiri despre viitor” nu aducea vreo informație nouă; nouă era abordarea discursivă, ”metodologia” argumentaţiei și felul de a ambala conținutul. Rupea din context fragmente de cunoaştere şi le decreta sentenţios do­vezi ale intervenţiei extraterestre în istoria omenirii. Acolo unde nu existau informaţii, ele puteau fi inventate; dacă totuşi existau, puteau fi oricând decontextulizate şi recontextualizate abu­ziv; sursele, adesea anonimizate convenabil, puteau fi răstălmăcite după bunul plac, afirmaţiile şi discursul bombastic înlăturau ne­voia de probatoriu şi argumentaţie. Şi totul într-un limbaj extrem de facil – ce diferenţă faţă de erudiţia etalată în ”Dimineaţa magicienilor”!  -, fără a se încurca în ex­plicaţii sau amănunte.

Rezumată, metoda Däniken s-ar sintetiza astfel:

      • preluări masive din surse nespecificate, cu tendință spre plagiarism1;
      • o stilistică literară primitivă, fără pretenții, în genul literaturii de peron;
      • o abordare care creditează po­vestea de ansamblu în detrimentul detaliilor, care adesea nu se potriveau sau a căror interpretare era forţată ab initio;
      • o argumentație minimalistă, bazată pe postulate și pontificări.

Publicul a înghiţit momeala: în contextul epocii, scrierile lui Däniken par a satisface o nevoie psihologică a unor mase largi de oameni. Mai degrabă decât conținutul propriu-zis, tema de ansamblu și apelul la gândirea dezirativă a stârnit interes.

Lumea academică nu s-a sinchisit de ofensiva tezelor lui, preferând să lanseze din când în când reacții acide, dar lipsite de substanță. Iar rarii specialişti care au reacţio­nat mai aplicat nu au găsit limbajul potrivit pentru a ajunge la inima auditorilor  (astfel, Däniken nu a întâmpinat din această direcție cine ştie ce rezistenţă). Retrospectiv, reacția  de turn de fildeș a științei a fost un fiasco total: nu a anticipat nici potențialul de creștere a unor astfel de idei și nici contextul social care le animă și le multiplică.

În timp, populari­tatea mondială a ideilor lui von Däniken și vânzările cărților sale au crescut văzând cu ochii. Nu este deloc întâmplător că a născut o mulțime de corifei, care vor cunoaște la rândul lor o glorie efemeră operând după metoda sa.

 

Notă: 1Story, Ronald – ”The Space-gods revealed. A close look at the theories of Erich von Däniken”, Ed. Barnes & Nobles, 1980 (prima ediție, 1977), pg. 5-6.

 

 

  • Realitatea obiectivă vs. percepută (TC-I)
    by
    Există discuții filosofice ample dacă realitatea obiectivă (s-o numim pentru simplificare realitatea reală, așa cum...
  • Despre curiozitate în general (TC-II)
    by
    Pentru început o definiție compilată a curiozității: Dorință de a cunoaște, de a ști, de...
  • Teoria Conspirației funcționează așa (TC-III)
    by
    De-a lungul istoriei, marile decizii au fost luate de potențații zilei în spatele ușilor închise;...
  • Probleme la direcție și la sistemul de frânare (TC-IV)
    by
    Trebuie operată o distincție fundamentală între fondul tradițional al superstițiilor, care se aseamănă unui strat...
  • Bulele nu există doar în apa minerală (TC-V)
    by
    Este natural ca fiecare om să ”ruleze” propriile valori și preferințe. În fond, ele sunt...
  • Modus operandi: metoda Däniken (TC-VI)
    by
    Am putea face un istoric al temei, de la noi și de aiurea. Am putea...