Paranormal

Apariția Maicii Domnului la Parepa. Seria de minuni și arătări suprafirești legată de Maria Petre (cunoscută ca ”Fecioara de la Parepa”) a debutat în ziua de 29 august 1935 (Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul), în siajul evenimentelor de la Maglavit.

Există numeroase relatări disparate (unele emise sau consemnate în documentele autortăților), dar o abordare monografică lipsește.

 

 

În majoritatea cazurilor autohtone, se urmează un triptic aproape standard: troița, fântâna și biserica (construită pe locul apariției mai devreme sau mai târziu).

La Parepa, temelia bisericii s-a pus în 1941. Zidăria s-a finalizat de-abia în 2001.

Un articol publicat de Marian Marin în ”Flacăra” (1993), amintește cum Fecioara Maria s-a arătat la Parepa în anii ”Epocii de Aur”:

Comuniştii au oprit bineînţeles lucrările la construcţia bisericii, au izolat-o şi au persecutat-o pe fecioara, mai blând sub Dej, mai aspru sub Ceauşescu. În timpul dictaturii acestuia din urmă, într-o zi de vară, pe când se afla la sapă pe tarlaua C.A.P.-ului, Maria a avut cea de a doua viziune. I s-a arătat Maica Precistă (s.n.) și i-a zis: «Nu mai plânge şi nu te teme. Am să-ţi dau putere şi vei trăi să vezi biserica ridicată»1.

Materialul face parte din seria de recuperări operate de presa postdecembristă și are la bază relatările directe ale protagonistei.

S-ar putea reproșa faptul că profeția s-a realizat doar parțial, Maria Petre repausând în iunie 1996, la vârsta de 73 de ani. E discutabil; lucrările s-au reluat în 1990 și restul a depins doar de oameni.

Încheiem cu o tălmăcire a viitorului, relatată dn gura fratelui mai mic al Fecioarei de la Parepa, Nicolae Petre:

Nicolae, o să fie tot mai rău, tot mai greu! O să moară lumea de foame! Aşa mi-a spus”.

 

Note: 1Marian Marin – ”Fecioara de la Parepa”, în ”Flacăra”, nr. 10/10-16.03.1993, pg. 15; 2Gabriel Peneș – ”Fratele celei supranumite «Fecioara din Parepa» a dezvăluit prorocirea surorii sale: «O să moară lumea de foame!»”, în ”Libertatea”, 28.10.2010, aici.