Misterele Bucegilor

Trioletul de aur. Deoarece nu dorim să reluăm, vă recomandăm să citiți acest articol, care schițează istoria conceptului de ”reclamă subliminală vizând unele fenomenologii paranormale sau din domeniul frontierelor cunoaşterii”.

Reținem următorul fragment cheie, scis de Rudan Vasile manu propria în studiul său ”științific” despre ”Gura de Rai din Bucegi”:

În perspectiva dezvoltării economice, este necesar ca un complex hotelier de categoria hotelului Peștera să beneficieze, în paralel cu existenţa unei zone adiacente cu un bogat potenţial turistic, şi de o reclamă subliminală vizând unele fenomenologii paranormale sau din domeniul frontierelor cunoaşterii, cu impact sigur, verificat în practică, în masa potenţialilor turişti autohtoni şi străini. În acest sens, se cultivă diverse mituri despre zona respectivă, se semnalează «existenţa» unor enigmatice peşteri în zonă, în care «au loc» fenomene paranormale, se vorbeşte despre «existenţa» unor tezaure fabuloase în unele grote, despre animale preistorice vii etc1.

Pentru cine nu înțelege limba română, traducem: inventăm ”mistere”și le dăm la fraieri momeală prin reclama subliminală construită pe baza lor. Asta era viziunea lui Rudan Vasile și când se referă la un ”impact sigur, verificat în practică”, are din păcate dreptate.

Studiul despre ”Gura de Rai” din Bucegi l-am publicat în volum; sunt acolo toate detaliile și doritorii îl găsesc în librării. Reținem metoda și trei personaje: Anton Rădulescu, care a finanțat prin SC Romcif SA Fieni studiul; Ioan Olaru, care l-a intermediat, aducându-și propriul aport; Rudan Vasile, cel care l-a efectuat prin firma sa, SC Koson Scientific Investigations SRL.

În 1999, SC Itancar Trading Co 97 SRL obține licența pentru perimetrul de exploatare ”ape minerale naturale necarbogazoase (plate) din zona Scropoasa” (7 Izvoare). În 2000 îl transferă către SC Ram Prod SRL, controlată de Anton Rădulescu, fostul director al SC Roncif Fieni. Așadar, în aceeași fereastră de timp în care a fost plămădită afacerea ”Gura de Rai” (1999), aceleași trei personaje au pus de una și mai groasă: de la locul unde dispare oboseala, la apa tinereții fără bătrânețe și a vieții fără de moarte, care l-a zeificat pe Zamolxe, trasă-n pet și vândută la țiplă de bax.

Punctul de plecare a fost cifra 7 (șapte), mistică și magică, ușor de împachetat. I s-au adăugat dacii și megaliții (obsesiile lui Olaru), Nicolae Ceaușescu, apa vie și zonele ”închise” (obsesii consolidate ale lui Rudan încă din etapa buzoiană) și puritatea extremă (acestui aspect îi vom dedica un episod aparte, la fel ca și celui dacian).

Ambalajul a fost apoi vectorizat prin veșnicii Golea și Mutăr, după alt principiu rudanian, împingerea marketingului prin jurnaliști năimiți:

Bineînțeles că, din când în când, se invită câte un ziarist pentru câteva zile la hotel pentru a scrie și a difuza prin mass-media aceste lucruri2.

Și de la aceste două trompete ale conului Rudan s-a umplut Internetul și creierii zdruncinați ai unor naivi ușor de dus de nas.

Iar dacă vă întrebați de ce totuși, cu atâta și atâta notorietate, nu găsiți apa ”7 Izvoare” la raft, nu este vina Ocultei, ci a celor care cunosc ca mijloace de business tunul și țeapa, bine proptită în sfera politicii, a rezerviștilor din servicii și a interlopilor de Dâmbovița.

 

Note: 1,2Vlad-Ionuț Musceleanu – ”«Gura de Rai» din Bucegi: dosarul (in)complet al unei enigme celebre”, ed. 2, C.I.D., Bucureşti, 2019, pg. 15.

 

 

 

  • (Bucegi) 7 Izvoare de iluzii (I)
    by
    Le-a venit rândul, așadar să vedem ce-i cu ele și mai ales cine e în...
  • (Bucegi) 7 Izvoare de iluzii (II)
    by
    Deschiderea o face Sorin Golea în 2003. În 2005 este rândul Adinei Mutăr să presteze,...
  • (Bucegi) 7 Izvoare de iluzii (III)
    by
    Studiul lui Orescu. În vederea alimentării cu apă a Capitalei, în 1896 este însărcinat inginerul...
  • (Bucegi) 7 Izvoare de iluzii (IV)
    by
    Apa plată a tovarășului Nicolae. Prima dată am auzit sintagma ”apă plată” după 1990, din...
  • (Bucegi) 7 Izvoare de iluzii (V)
    by
    Trioletul de aur. Deoarece nu dorim să reluăm, vă recomandăm să citiți acest articol, care...
  • (Bucegi) 7 Izvoare de iluzii (VII)
    by
    În octombrie 2005,  Ioan Olaru concepea și semna un document programatic. Era vorba de un...