Misterele Bucegilor

Dacii din Bucegi și solomonarul de la 7 Izvoare. Construcția dacomană se bazează pe două silogisme: de spațiu și de timp. Plecând de la Românii locuiesc un teritoriu. Dacii sunt strămoșii românilor:

   • primul: Dacii locuiau același teritoriu, dacă nu cumva chiar mai mare;
   • al doilea: De la facerea lumii până la etnogeneză, pe acest teritoriu au locuit dacii.

Nu există nicio urmă dacică autentificabilă în Bucegi. Dar dacă ei sunt ținut românesc, înseamnă că și dacii… Plus Densușianu. Neapărat Densușianu. Deși el se inspirase de la Cezar Bolliac, băiat dulce și fin, doar că foarte antisemit, motiv pentru care l-a trecut ʼtelectualitatea la Index și de-abia-l mai amintește vreo carte uitată pe un raft de bibliotecă. Mulți se iau după domnișoara Cristiana Georgeta Pănculescu (n. 23.04.1946), care ”a demonstat” daci și Bucegi, doar că mai e mult până departe și ei timpul i-a cam expirat.

Ironic este că singura ”dovadă” care ar putea fi invocată este așa-numita ”Peșteră cu Oalele”, un presupus dolmen descoperit de Bolliac în zona Lespezi. Foarte probabil distrus de cariera de acolo, dacă a existat vreodată. Dolmenul, nu cariera.

În lipsă de altceva se recurge la fantezii grosolane. Niciun izvor (de această dată în sensul istoric al termenului) nu consemnează că Zalmolxe s-ar fi adăpat dintr-o apă miraculoasă, înainte sau după ”zeificare”. Iar cultului său nu-i este anexat niciun ritual cu … ape. În realitate ”apele” provin de la visele umede ale lui Rudan, generate de filmul artistic ”Loana”, în care pieptoasa Rachel Welsh, îmbrăcată excesiv de sumar, trata cu ”ape” un trib preistoric, atunci când nu călărea dinozauri sau nu călărea în general.

 

 

Cât despre cele 7 Izvoare de pe scutul lui Decebalus, sunt la fel de imaginare ca sula lui Hector. Trebuie să ai buba neagră la cap sau un tupeu fantastic să consideri că modelul decorativ invocat (foarte probabil un motiv vegetal urmând simbolistica Arborelui vieții) are ceva de-a face cu vreun izvor de la Scropoasa. Poate un geizer din Islanda?

 

 

De ce-au fost dacii băgați în ecuație? Ca marcă de prestigiu. Păi dacă de acolo a băut marele Zalmolxe, bei și tu, poporanul, cu nădejde și speranță. Acum bei ce-i drept pe gratis, dar la începutul anilor 2000 se preconiza că o să bei ca faraonul, pe bani, apă trasă pe țeavă, de la pet.

Și erai șogor de izvor cu zeul dacilor. Asta trebuie explicată. Raikistuʼ, un prieten de-al lui fină-miu, atins de o boală necruțătoare, l-a târât la 7 Izvoare din Bucegi pentru a-și găsi leacul. Pe ideea că apa magică de acolo din munte i-ar mai întări chestia, rămasă moale și nefolositoare. Și râdeam cu al meu, băi, ăsta e solomonar, dă cu toiagu-n iezer și iese balaurul. Ne, n-a fost să fie (cât de proastă-i lumea!).

 

N.B. Spre sfârșit am exagerat puțin; nu și-a băgat-o-n apă, doar a făcut meditații, poziții și bioenergii de raiker. Dar motivul este cel relatat.

 

 

 

 • (Bucegi) 7 Izvoare de iluzii (I)
  by
  Le-a venit rândul, așadar să vedem ce-i cu ele și mai ales cine e în...
 • (Bucegi) 7 Izvoare de iluzii (II)
  by
  Deschiderea o face Sorin Golea în 2003. În 2005 este rândul Adinei Mutăr să presteze,...
 • (Bucegi) 7 Izvoare de iluzii (III)
  by
  Studiul lui Orescu. În vederea alimentării cu apă a Capitalei, în 1896 este însărcinat inginerul...
 • (Bucegi) 7 Izvoare de iluzii (IV)
  by
  Apa plată a tovarășului Nicolae. Prima dată am auzit sintagma ”apă plată” după 1990, din...
 • (Bucegi) 7 Izvoare de iluzii (V)
  by
  Trioletul de aur. Deoarece nu dorim să reluăm, vă recomandăm să citiți acest articol, care...
 • (Bucegi) 7 Izvoare de iluzii (VI)
  by
  Dacii din Bucegi și solomonarul de la 7 Izvoare. Construcția dacomană se bazează pe două...
 • (Bucegi) 7 Izvoare de iluzii (VII)
  by
  În octombrie 2005,  Ioan Olaru concepea și semna un document programatic. Era vorba de un...