Misterele Bucegilor

În 1927, Ioan G. Popescu, doctor în științe, profesor și TCR-ist, a făcut la Casa Omul ”Mihai Haret” o serie de măsurători ale constantei gravitaţiei universale, prin metoda Bessel (pendul reversibil de reglaj imper­fect):

Chestiunea constantelor geofizice este de importanţă covârşitoare în orice ţară, pentru buna îndrumare a unei cât mai raţionale întrebuinţări a resurselor naturale de cari dispune acea ţară. […]

În scopul contribuţiei la începutul umplerii acestui gol am profitat de vacanţa 1927 spre a întreprinde câteva măsurători ale acestei constante la înălţimea de 2500 m (Vârful Omul). […]

O serie de măsurători făcute In 6 zile consecutive, mi-au dat ca valoare medie a lui g, valoarea 979,25 cm sec. valoare puţin mai mică decât cea teoretică: 979,95 cm sec.

Această valoare medie este însă dată fără corecţiunile datorite dilataţiei. Cu aceste corecţiuni valoarea este probabil şi mai mică şi diferenţa in minus nu se poate explica decât în 2 moduri: ori înălţimea pe care am luat-o drept 2500 m este in realitate mai mare, ori densitatea medie a masivului Bucegilor este mai mică, decât densitatea medie a pământului, ceeace nu mi se pare prea probabil, decât în ipoteza că în sânul masivului s’ar găsi goluri imense1.

Informațiile obținute au fost publicate inițial în ”Buletinul anual al Societăţii române de Fizică”2, și în rezumat în ”Al treilea anuar al Bucegilor”, de unde am citat și noi.

Indiferent de corectitudinea măsurătorilor, sugestia existentei unor ”goluri imense” în Bucegi a fost preluată și rostogolită fără a i se mai chestiona temeiul științific. Evident, nu acesta era scopul respectabilului I.G. Popescu.

 

Note1Ioan G. Popescu – ”Știința în Bucegi”, în ”Al treilea anuar al Bucegilor”, Ed. Secției Alpine a Bucegilor, Sinaia, 1928, pg. 53-55; 2?

 

 

  • Bucegi în subteran
    Sub Bucegi (partea fizică I)
    by
    Introducerea îi aparține bucegistului Mihai Haret: ”Mulţi îşi închipue, că cunosc Bucegii dacă au vizitat...
  • Bucegi tunele
    Sub Bucegi (partea fizică II)
    by
    Prin poziția sa centrală și ascendentul său, Peștera Ialomiței a dat tonul începutului dezvoltărilor subterane...
  • Bucegi tuneluri
    Sub Bucegi (partea fizică III)
    by
    În 1910, Mihai Gold Haret presupunea existența unor importante volume subterane, în zona Dichiu: ”Dichiul...
  • Sub Bucegi (partea fizică IV)
    by
    În 1927, Ioan G. Popescu, doctor în științe, profesor și TCR-ist, a făcut la Casa...
  • Bucegi tunel Vasile Lovinescu
    Sub Bucegi (partea fizică V)
    by
    ”În plus, Muntele Om este traversat de o grotă imensă care e una din cele...
  • Bucegi tunele
    Sub Bucegi (partea fizică VI)
    by
    Ne propunem să abordăm subiectul Daniel Ruzo într-un mod extins și multi-stratificat, într-o serie editorială...
  • Sub Bucegi (partea fizică VII)
    by
    Într-o însemnare aflată în Arhiva documentară Dan Corneliu Brăneanu, acesta notează o informație obținută de...
  • Bucegi Cinamar
    Sub Bucegi (partea fizică VIII)
    by
    Răposatul Dan Corneliu Brăneanu avea un inegalabil talent compozițional: selecta informații disparate (”cherry-picking”) și le...