J. B.ziuadecj.realitatea.net

În încercarea de a determina compoziția și vechimea ”Piesei de la Aiud”, s-au făcut mai multe serii de analize chimice. Însăși existența lor indică faptul că istoricii și arheologii nu au intenționat să tăinuiască obiectul, cum se afirmă îndeobște. Ba, din contră, au încercat să-i afle ”secretele”. Cum au făcut-o însă, este o altă poveste:

 

Zone de extragere a mostrelor pentru analize. Sursa: ziuadecj.realitatea.net

Zonă de extragere a mostrei pentru analize. Sursa: citynews.ro

      • Nu se cunoaște numărul de eșantioane extrase din piesă, de către cine, când și prin ce metodă (atenție la contaminanți!). Aparent, nu s-a ținut un inventar scris asupra acestui aspect, iar eșantionările s-au făcut haotic;
      • În ciuda câtorva buletine de analize repetate iar și iar și iar, nu este deloc clar câte astfel de analize au fost, unde au fost făcute, ce metode au fost folosite, ce calibrări s-au folosit și ce procent de eroare s-a luat în calcul. În afară de intrările ”clasice”, noi am mai identificat cel puțin încă două, despre care se amintește rar sau chiar deloc;
      • Inutil de spus că nu se știe cum se împerechează analizele cu mostrele prelevate. Mai exact, ce generație de mostre corespunde fiecărei analize în parte.

Parcurgând cele de mai sus, nu ne miră că rezultatele ”analizelor” se bat cap în cap, se contrazic flagrant și prin urmare se anulează reciproc.

Dificultatea a fost depășită prin două abordări distincte, ambele generatoare de erori: falsificarea prin introducerea valorilor medii (Gheorghiță) și selecția arbitrară (se aleg niște rezultate, se decretează ”cele corecte” și se exclud celelalte).

S-o spunem pe șleau: posibilitățile de eroare sunt atât de mari și necunoscutele atât de multe, încât singura valoare a analizelor făcute până în prezent pare a fi ”inventar din istoricul cazului”. Mai mult, toate aceste analize au fost făcute într-o zonă gri, neoficială; de aceea rezultatele nu se regăseau în arhiva MNIT. Ar fi interesant de aflat dacă nu cumva această abordare a fost generată de faptul că ”Piesa de la Aiud” nu a fost inventariată (decât foarte târziu?) în patrimoniul muzeului. Aici este una dintre cheile problemei!

(va urma)

 

Episoade I, II, III, IV, V, VI, VII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV,