J. B.F. Gheorghiță, ayatolahul

În general, se consideră că articolul care a internaționalizat ”Piesa de la Aiud” este cel publicat în 1992 de Florin Gheorghiță în revista Ancient Skies (A.A.S.) – ”Das Objekt von Aiud”1. Este fals.

În realitate, problema a fost semnalată încă din 1988 în aceeași revistă și tot de un român. O spune cu subiect și predicat Lars A. Fischinger în cartea sa ”Verbotene Geschichte” (Ed. Ansata), cu trimitere la Günter Trendler – ”Zeugen vorgeschichtlicher Technik?” (Ancient Skies, nr. VI/ 1988):

Weitgehend unbemerkt waren diese Ergebnisse jedoch schon vier Jahre vor Gheorghitas Artikel durch den Rumänen Günter Trendler im deutschen Raum in dem Magazin Ancient Skies (VI/1988) publiziert worden. Auch Trendler berichtete übrigens ”das Fundstück in dem verkrusteten Sand erinnerte irgendwie an einen Metallfuß, der unten seitlich die Spuren von harten Schlägen aufwies” und dann ”einmal abgefallen oder im Schlick steckengeblieben” ist. Eine Idee, die bis heute Bestand hat”.

De Lars A. Fischinger vom mai auzi în acest serial; acest german a investigat minuțios artefactul, ceea ce nu s-ar prea putea spune despre omologii săi români.

Înainte să redăm materialul publicat de Florin Gheorghiță în ”Ancient Skies”, atragem atenția că reproducerea adesea eronată în publicistica internațională a anului descoperirii ”Piesei de la Aiud” i se datorează. Vezi 1974 mai jos.

 

(click pe imagine pentru a deschide galeria)

 

 

Mulțumim organizației lui Erich von Däniken (A.A.S.) pentru materialele puse la dispoziție. Din punct de vedere al seriozității și promptitudinii, ”Jos Pălăria!”

(va urma)

Solicităm ajutor pentru traducerea din limba germană a unor materiale. Ne puteți contacta în privat. Mulțumim!

 

Episoade I, II, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV,